Další výstraha před bouřkami a silným větrem v Česku. Hrozí i krupobití a povodně

Silná bouřka

Počasí 25.8.2022 (6:10)

Celé Česko zasáhnou ve čtvrtek a v pátek silné bouřky. Doprovázet je budou přívalové deště a kroupy. Hladiny toků tak mohou vystoupat na povodňové stupně. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Už v předchozích dnech v části země vydatně pršelo a hladiny některých řek se dostaly na nejvyšší povodňový stupeň.

Výstraha před bouřkami platí dnes i v pátek vždy od 14:00 do 23:00, a to pro všechny regiony. Napršet může až 40 milimetrů srážek, tedy 40 litrů na metr čtvereční. „Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a podobně,“ oznámili pracovníci ČHMÚ. Kromě deště a krupobití se podle meteorologů zřejmě objeví i silné nárazy větru, které mohou lámat větve stromů.

🎉⚡️ Zapálená sirka u doutnáku – přeskočí jiskra? Ve střední Evropě se nachází teplý a hodně vlhký a taky labilní vzduch....

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Thursday, August 25, 2022

Kvůli přívalovému dešti mohou hladiny zvláště menších toků rychle stoupat a krátkodobě dosáhnout některého ze stupňů povodňové aktivity. „Větší riziko můžeme očekávat již v silně nasycených povodích z předchozích srážek,“ doplnili meteorologové.

Od víkendu se na několika místech v Česku po deštích opakovaně zvedaly hladiny toků. Například v noci na čtvrtek se dostala po přívalovém dešti na nejvyšší, třetí povodňový stupeň říčka Stonávka na Karvinsku. Během několika hodin se ale její hladina zase vrátila do normálu.

Tagy: