Do Česka se žene bouřlivý vítr. Na horách se mohou těšit na další sněhovou nadílku

Ničivá bouře Ciarán dorazila k evropské pevnině.

Konec týdne se ponese v duchu ojedinělých přeháněk a oblačné oblohy. Nejvyšší teploty vystoupají ke 13 °C. Experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) však varují před nárazy silného větru. V průběhu týdny jsou očekávány místy srážky, na horách i sněhové. Denní teploty se budou pohybovat nad 10 °C.

V neděli je očekávána proměnlivá, převážně velká oblačnost. Místy, zejména na horách, i přeháňky. Zrána může být na východě a jihovýchodě zataženo s deštěm. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 9 a 13 °C, na horách teploměry naměří kolem 5 °C.

„Vát bude mírný jižní až jihovýchodní vítr o síle 2 až 6 m/s, odpoledne a večer postupně většinou čerstvý jihozápadní až západní 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h),“ doplnili meteorologové. Tyto hodnoty podle Beaufortovy stupnice odpovídají bouřlivému větru.

ČTĚTE TAKÉ: První velká sněhová nadílka: V Krkonoších napadlo 15 cm, vítr zastavil lanovku na Sněžku

V noci na pondělí se na horách místy, jinde ojediněle očekávají přeháňky. Nejnižší teploty klesnou k 9 až 5 °C. Vát bude čerstvý západní až jihozápadní vítr o síle 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, k ránu bude částečně slábnout.

Pondělí se ponese v duchu proměnlivé oblačnosti. Na horách místy, jindy ojediněle jsou očekávány přeháňky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 10 a 14 °C. V noci na úterý klesnou až ke 3 °C.

V úterý bude oblačno až polojasno, zejména na horách by se měly vyskytnout přeháňky – v polohách nad 1 200 metrů i sněhové. Večer bude od západu až zataženo. Denní teploty se budou pohybovat mezi 8 a 12 °C, na jižní Moravě vystoupají až ke 14 °C.

Ve středu bude zataženo až oblačno, na východě se zpočátku čeká zmenšená oblačnost. Od západu by na většinu území měl dorazit občasný déšť nebo přeháňky, na horách v polohách nad 900 metrů srážky také sněhové. Během dne by však mělo srážek i oblačnosti postupně ubývat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 6 a 10 °C.

Tagy: