Stanjura je žába na prameni, s ním se Česko eura nikdy nedočká, kritizoval Peksa

Mikuláš Peksa

360° (65)

Za žábu na prameni, která brání jakémukoli pokroku, označil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS). Reagoval tak na jeho slova o tom, kdy by se v Česku mohlo platit eurem. Podle předsedy Svobodných Libora Vondráčka se vyplatí zachovat si vlastní měnu.

Stanjura v Novém dni na CNN Prima NEWS odhadl, že nejbližší možný termín zavedení eura v Česku je rok 2029 či 2030. To v pořadu 360° zkritizoval europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). „Pan Stanjura je žába na prameni, která brání jakémukoli pokroku v této oblasti. Pokud jsme si mysleli, že čeští občané mohou mít levnější cesty do zahraničí, levnější hypotéky a úvěry, tak s ministrem financí Stanjurou je to nedosažitelné,“ pronesl na CNN Prima NEWS. Navíc podotkl, že rok 2029 nebo 2030 není ve funkčním období této ani příští vlády. „To jenom znamená, že odsouvá jakékoliv akce do budoucna,“ podotkl Peksa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jurečkova reforma? Důchodci budou muset na brigády. Měření směn je legrační, tvrdí expert

Podle předsedy Svobodných Libora Vondráčka se vyplatí zachovat si vlastní měnu. „Doufám, že k přijetí eura nedojde ani v roce 2029, ani v roce 2030 a ani nikdy později. Podnikatelé dneska mají možnost účtovat v eurech a platit mzdy i daně v eurech. A jestliže tady úzká část našich podnikatelů preferuje euro, tak jim umožněme, aby ho bez problémů používali,“ uvedl Vondráček ve vysílání.

Peksa ale míní, že pro přijetí eura se nevyjadřuje jen úzká část podnikatelů, ale naprostá většina z nich. „Ten důvod je prozaický, oni sice mohou účtovat, platit poplatky nebo i vyplácet mzdy v eurech, ale dokud ekonomika kolem nich běží v korunách, tak jsou ohroženi jakýmkoli výkyvem kurzu,“ podotkl Peksa.

Tagy: