Česko sevřou o víkendu mrazy. Z neděle na pondělí bude až minus dvanáct stupňů

Rampouchy

Počasí 7.1.2021 7:35

Po vydatné sněhové nadílce zavítá do České republiky mráz. Ve čtvrtek má být ještě kolem nuly, od pátku se ale teploty ani přes den nad nulu téměř nedostanou. V noci z neděle na pondělí může být až minus dvanáct stupňů.

Počastí ve čtvrtek a v pátek bude v České republice pod vlivem rozsáhlé oblasti nízkého tlaku vzduchu se středem nad severním Německem a Polskem. Ve čtvrtek nás čeká zataženo až oblačno, místy sněhové přeháňky, zejména na horách. Na východní polovině území zpočátku občasné sněžení, později místy až polojasno. Nejvyšší teploty se přes den vyšplhají na −2 až 2 stupně, na horách kolem −5. Foukat bude západní až jihozápadní vítr o rychlosti 2 až 6 metrů za sekundu.

V noci na pátek bude ještě oblačno až zataženo, místy se začne přechodně vyjasňovat, někde mohou naopak zavládnout mrznoucí mlhy. Ojediněle má sněžit. Teploty spadnou k −2 až –⁠6 stupňům, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce ojediněle kolem −8 stupňů. Vítr bude foukat od západu až jihozápadu v rychlostech 1 až 4 metry za sekundu.

Mrazivá noc z neděle na pondělí

V pátek pak teploty přes den vystoupají už jen na –⁠3 až 1 stupeň. Přetrvávat bude oblačno až zataženo, místy přechodně oblačno, zejména na jihu a východě území. Zpočátku se ještě mohou tvořit mrznoucí mlhy. Pokud bude sněžit, tak převážně ve formě přeháněk.

Během víkendu se bude dále ochlazovat, ani přes den by se teploty neměly dostat nad nulu. V noci pak budou klesat k −8 až −10 a z neděle na pondělí až k −12 stupňům. Převládat má polojasno až oblačno. Teprve v úterý by se mohlo mírně oteplit a do Česka opět přijde sněžení.

Tagy: