Česko smutní, zemřel Václav Šašek. Podílel se na filmech Vesničko má středisková nebo Kolja

Ve věku 89 let zemřel scenárista a dramaturg Václav Šašek. Podílel se na filmech Ecce Homo Homolka, Vesničko má středisková, Helimadoe nebo Kolja. Pro film a televizi napsal více než tři desítky scénářů. Počet filmů, na kterých spolupracoval jako dramaturg, se blíží šedesátce.

Vystudoval Filozofickou fakultu, obor česká literatura. Na Barrandov se dostal v roce 1960 a jeho první prací byla dramaturgie scénáře Miloše Formana podle povídky Josefa Škvoreckého Eine kleine Jazzmusik.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela Yvonne Přenosilová. Průkopnici českého rock and rollu bylo 76 let. Na reportáž z posledního rozloučení se můžete podívat zde:

Václav Šašek se stal dramaturgem všech Formanových filmů před jeho odchodem do USA. Po jeho emigraci spolupracoval s režisérem Jaroslavem Papouškem (např. trilogie o Homolkových). Později spolupracoval s dvojicí Smoljak-Svěrák (Na samotě u lesa, Kulový blesk a další snímky). Později pracoval na scénářích pro snímky Zdeňka Svěráka ( Vesničko má středisková, Obecná škola, Kolja, Tmavomodrý svět, Vratné lahve).

Psal také vlastní scénáře. Pro film a televizi zpracoval dílo spisovatele Jaroslava Havlíčka (Petrolejové lampy, prokletí domu Hajnů, Helimadoe, Ta třetí). Podle románu Michala Viewegha zpracoval scénář ke snímku Výchova dívek v Čechách, nebo k televiznímu seriálu Přítelkyně z domu smutku podle předlohy Evy Kantůrkové.

Scénáře psal také se svou manželkou Věrou Šaškovou. Vytvořili asi třicet scénářů k televiznímu cyklu Úsměvy nebo adaptace několika povídek Karla Čapka pro televizní sérii Čapkovy kapsy.

Tagy: