Česko oslavilo nový rok. V Praze muž zranil policistu, pyrotechnika poškodila okna

Nový rok slaví velká města v čele s Prahou, ale i řada lidí na horách. Tam jich tradičně vyrazily desítky tisíc. V hlavním městě skončil po útoku muže policista v nemocnici, v centru zábavní pyrotechnika poškodila 30 oken.

V centru Prahy se už vpodvečer začali scházet lidé kvůli silvestrovským oslavám. Češtinu bylo na Václavském náměstí možné zaslechnout častěji než v běžný den vánoční sezony. Byly slyšet ohňostroje a petardy, které jsou v centru města od roku 2020 zakázané. Město zavedlo dopravní omezení, na Václavské náměstí auta nevjedou a situaci monitorují policisté.

Na Václavském náměstí muž napadl policistu, ten se zraněním hlavy skončil v nemocnici. V ulici Ve Smečkách zábavní pyrotechnika poškodila 30 oken, policie věc vyšetřuje jako poškození cizí věci. Řekla to policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Oslavy silvestra v centru Prahy byly podle ní podobné jako loni. Zdravotničtí záchranáři ošetřili několik lidí, hasiči měli víc než deset výjezdů k požárům porostů, uvedli jejich mluvčí.

„Policie dostala z pátku na sobotu zhruba 300 oznámení, což je o trochu více než v předchozích letech, ale sama počítá s tím, že ji ještě řada čeká hlavně dnes (na přelomu roku, pozn. red.),“ řekl přímo z centra Prahy reportér CNN Prima NEWS.

Záchranáři na přelom roku posílili svoji přítomnost v centru metropole. Na Václavském náměstí čekal na případné zraněné lidi záchranářský kamion Golem, v centru byly rozmístěny i sanitky.

Na novoroční oslavy dohlíží i policie, nasadila stovky příslušníků z pořádkové, cizinecké, kriminální, dopravní, speciální a krajské pořádkové jednotky, v pohotovosti je i antikonfliktní tým.

V centru Prahy platí od roku 2020 zákaz používání zábavní pyrotechniky, ani to však lidem s odbitím půlnoci posledního dne roku 2022 nezabránilo ji na Václavském náměstí používat ve velkém množství. Rakety a dělobuchy létaly i ve zbytku metropole, včetně například náplavek, kde zákaz také platí. Před půlnocí byly oslavy v centru metropole klidné.

Před půlnocí bylo v centru slyšet zvuky pyrotechniky spíše výjimečně, i když ve zbytku hlavního města ji lidé odpalovali již od silvestrovského rána a s blížícím se koncem roku se frekvence zvyšovala. Na Václavském náměstí deset minut před půlnocí vypukla tradiční „válečná zóna“, které měl zabránit před téměř třemi lety přijatý zákaz zábavní pyrotechniky.

Na vítání nadcházejícího roku se chystají i desítky tisíc lidí, kteří odcestovali do zimních středisek. Většina zařízení je už plně obsazena. „V Bedřichově v Jizerských horách jsou všechny penziony plné, i když ještě pár dní před silvestrem bylo možné nějaké to místo sehnat,“ uzavřel reportér CNN Prima NEWS ze severu Čech.

Tagy: