Česko trápí sníh. Napadne až 15 centimetrů, meteorologové varují před nebezpečím

Česko v sobotu zasáhne silné sněžení. Vydatnější bude zejména v horských oblastech, kde může do neděle napadnout až 15 centimetrů sněhu. V ostatních oblastech se nová sněhová pokrývka zřejmě nevytvoří všude, pokud ano, bude jen nízká. Vítr bude současně tvořit od středních poloh sněhové jazyky a v nížinách se bude při případném tání sněhu tvořit náledí. Uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svých webových stránkách.

Upozornění na novou sněhovou pokrývku a sněhové jazyky platí do nedělního rána. Podle meteorologů bude sněžit po většinu sobotního dne, přičemž vydatněji na severním a severovýchodním návětří hor. „Sněžit bude i v neděli, ale celkově méně než v sobotu,“ uvedli.

⚠️Výstraha ČHMÚ❄️🌬 varuje před novou sněhovou pokrývkou a sněhovými jazyky (pod 800 m n.m.). ❄️🌬 Při postupu tlakové...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Friday, January 20, 2023

Doplnili, že vítr v sobotu přes den může v nárazech foukat rychlostí kolem 50 kilometrů v hodině a na horách i kolem 70 km v hodině. „Proto se hlavně na horách a postupně místy i ve vyšších a středních polohách mohou vytvářet sněhové jazyky,“ upozornili meteorologové.

Při tvorbě sněhových jazyků očekávají odborníci z ČHMÚ zhoršení sjízdnosti komunikací. Některé vozovky mohou být kompletně nesjízdné. Při řízení proto meteorologové doporučují zvýšenou opatrnost a sledování dopravního zpravodajství. „Nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku, při cestách do hor i sněhové řetězy. Na horách dodržovat pokyny Horské služby,“ připomínají na svém webu.

Výstraha se týká částí všech krajů, kromě Jihomoravského a Jihočeského. Varování před novou sněhovou pokrývkou pak platí pro všechny kraje kromě Jihomoravského.

Nejvyšší teploty se budou o víkendu pohybovat od −2 do 2 °C, na horách kolem −5 °C. „Případná sněhová pokrývka v nížinách tak může přechodně odtávat a večer se pak bude tvořit náledí,“ dodali meteorologové.

Začátkem nového týdne bude obloha převážně zatažená až oblačná, místy bude také sněžit. Na Moravě a ve Slezsku se během dne v polohách pod 600 metrů objeví déšť nebo mrholení. Ojediněle mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty klesnou k −1 až −5 °C, při zmenšené oblačnosti kolem −7 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi −1 až 3 °C. Vát bude slabý, postupně mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s, na východě čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Tagy: