První tropický den roku přišel historicky brzy. Nejtepleji bylo v Českých Budějovicích

Svět sužují úmorná vedra, ilustrační snímek

V Česku padaly teplotní rekordy

Česko v neděli zažívá první tropický den letošního roku. Teploty totiž dosahují alespoň 30 stupňů Celsia. Na stanici Praha – Komořany zaznamenali meteorologové 30,6 stupně Celsia. Nejvyšší hodnoty ale zaznamenali na jihu Čech v Českých Budějovicích. Rtuť na teploměru vyšplhala na 30,9 °C. První tropický den letos přišel historicky brzy. Dosud byl v Česku zaznamenán nejdříve 17. dubna, a to v roce 1934. Loni nastal první tropický den 18. června.

Teploty podle meteorologů stoupají ještě výš než v sobotu a opět přepisují rekordy. „Na více než polovině měřících stanic zaznamenáváme takzvaný letní den, kdy je maximální teplota 25 stupňů Celsia nebo vyšší. Na řadě stanic je ale podstatně tepleji, dokonce jsme již na stanici Praha – Komořany odečetli hodnotu 30,6 stupně Celsia," uvedl ČHMÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Písečný prach ze Sahary opět zasype Česko. Meteorologové řekli, kdy a kde se objeví

V Českých Budějovicích pak meteorologové zaznamenali vůbec nejvyšší nedělní naměřenou teplotu v Česku, a to tropických 30,9 stupně Celsia. Na všech jihočeských stanicích s dlouhodobým měřením byly překonány rekordní teploty pro tento den, stejně jako v sobotu. Jen mírně pod 30 stupni byly hodnoty naměřené v Byňově u Nových Hradů a v Českém Krumlově. Potvrdila to Renata Uhlíková z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Teplotní rekordy byly překonány také na všech meteorologických stanicích v Libereckém a Ústeckém kraji, které měří déle než 30 let. S výjimkou hor byl všude na severu Čech takzvaný letní den, to znamená s teplotou nad 25 stupňů Celsia.

Na Vysočině zaznamenalo nová teplotní maxima 13 stanic s dlouhodobým měřením. Na šesti místech byly překonány rekordy z roku 1961. Mezi ně patří i Havlíčkův Brod, kde bylo v neděli nejtepleji. Naměřená hodnota 28,8 stupně Celsia byla o 3,6 stupně vyšší než před třiašedesáti lety.

Osm teplotních rekordů padlo v Jihomoravském kraji. Všech osm pokořených rekordů bylo z roku 2011. Nejvyšší teplotu naměřila stanice v Dyjákovicích na Znojemsku, a to letních 27,4 stupně Celsia. Ve Zlínském kraji pak na osmi místech padl rekord a na dvou byl vyrovnán. V Moravskoslezském kraji bylo nejtepleji v Karviné, kde naměřili 28,1 °C.

Ve středních Čechách bylo nejtepleji v Čáslavi – Novém Městě. Teplota tu o jednu desetinu stupně Celsia překročila 30 stupňů, tedy hodnotu pro tropický den. Překonán tak byl tamní rekord z roku 1926, který byl 26,5 stupně Celsia.

První tropický den byl dosud v Česku zaznamenán nejdříve 17. dubna, a to v roce 1934. Tehdy bylo ve Vlašimi právě 30 stupňů Celsia. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Loni poprvé teploty vyšplhaly nad třicítku 18. června.

Teplotní tabulky se přepisovaly už v sobotu

I v sobotu padly rekordy na většině stanic měřících 30 a více let. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku, teplota tam vystoupala na 27,8 stupně Celsia. Přes 27 stupňů, přesně 27,3 stupně, bylo ještě v Kopistech na Mostecku. Pak následovaly s teplotami přes 26 stupňů Celsia stanice Žatec, České Budějovice – Rožnov, Dyjákovice na Znojemsku, Plzeň – Bolevec, Praha – Karlov, Tuhaň na Mělnicku, Staňkov na Domažlicku a středočeské Průhonice.

Na duben nezvykle horké počasí vydrží v Česku do úterý, průměrné nejvyšší denní teploty se podle týdenní předpovědi budou pohybovat kolem 25 stupňů Celsia. Ve středu pak spadnou pod 15 stupňů Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Desítky kolabujících běžců a extrémní vedro. Na pražském půlmaratonu aktivovali traumaplán

Tagy: