Česko získalo mocného spojence na nákup munice pro Ukrajinu. Němci přispějí miliardami

Německo se připojí k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu, řekl ve středu mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. Konkrétní výši příspěvku nechtěl uvést, z jeho vyjádření však podle agentury AFP vyplývá, že by se mělo jednat nejméně o 100 milionů eur (asi 2,5 miliardy korun). O záležitosti vede Německo s Prahou velmi intenzivní jednání, dodal mluvčí.

Hebestreit nechtěl říci, kolik peněz chce Německo do české iniciativy vložit. Podle něj se však bude jednat o stovky milionů eur. „Už nějakou dobu se vedou velmi intenzivní jednání s českou vládou,“ citovala jej agentura AFP. Příspěvek má podle něj jít na nákup dělostřelecké munice ráže 155 milimetrů.

ČTĚTE TAKÉ: Ruský útok na Oděsu. Rakety dopadly nedaleko Zelenského a premiéra Řecka, na místě jsou mrtví

Český prezident Petr Pavel minulý týden uvedl, že 15 zemí projevilo zájem zapojit se do českého plánu na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu v zemích mimo Evropskou unii. Jsou mezi nimi například Francie, Dánsko, Británie, Nizozemsko, které celkem poskytne 250 milionů eur, či Belgie s příspěvkem 200 milionů eur. Další státy účast oznámily, aniž by specifikovaly výši svého příspěvku.

Plán představil český prezident v polovině února na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Řekl, že Česko v mimounijních zemích našlo 500 tisíc kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300 tisíc kusů v sovětské ráži. Britský list Financial Times s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že nákup by měl stát 1,5 miliardy dolarů (asi 35 miliard korun). České úřady na dotaz ČTK částku nepotvrdily, ani neuvedly, z jakých zemí má ČR dotyčnou munici možnost nakoupit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Velký úspěch Ukrajinců, říká Zrno o zničení lodi Sergej Kotov. Jiná zbraň Rusů ale budí hrůzu

Tagy: