Český kamion se proháněl po Francii v protisměru. Mohl to být smrťák, míní Budský

Český řidič kamionu se po Francii proháněl v protisměru.

Na sociálních sítích se rozšířilo video, které zachycuje český kamion firmy VALATRANS, jak vjede do protisměru a drží se v něm několik set metrů. Nejprve se zdá, že chce řidič předjet jiný kamion, jehož kamera celý incident natočila. Český řidič ale pokračuje v jízdě v protisměru ještě několik set metrů bez sebemenší snahy zařadit se zpátky.

Při nebezpečném manévru navíc málem nabourá do několika protijedoucích osobních automobilů. Kamionu se stihnou vyhnout jen tak tak a jeden z nich skončí na trávě. Kamion neuhne zpět do svého pruhu, ani když už má vedle sebe úplně volný prostor.

„Nechce se mi věřit vlastním očím, něco takového, co si řidič dovolil, jsem na silnici ještě nezažil. Tohle už bylo opravdu brutální, porušil všechno, co mohl. Jel i tam, kde jsou ostrůvky, takže se ani nemohl zařadit zpátky. Navíc jel obrovskou rychlostí, klidně 90, 100 kilometrů v hodině. Došlo tam také k jednoznačnému ohrožení a řidič jel bezohledně plnou rychlostí dál. Automaticky počítal s tím, že slabší osobáky mu uhnou,“ zhodnotil incident pro redakci CNN Prima NEWS dopravní expert Roman Budský.

Expert: Tento člověk je zralý na psychiatrické vyšetření

Podle Budského by při takové rychlosti mohlo dojít k usmrcení. „Souprava váží třeba 40 tun, navíc kamion při předním nárazu s osobním autem většinou naráží do předních sloupků střechy, ta se okamžitě zbortí a nárazníkem poseká hlavy cestujících. Tohle by byl v podstatě tutově smrťák,“ okomentoval dopravní expert.

Budský také dodal, že takový řidič vůbec na silnici nepatří. „Jsem přesvědčený, že tento člověk je zralý na psychiatrické vyšetření. Navrhuji posoudit zdravotní způsobilost tohoto řidiče,“ sdělil Budský. Kdyby byl incident vyšetřován jako dopravní přestupek u nás, řidič by podle experta přišel za nedovolené předjíždění o sedm bodů, dostal pokutu pět až deset tisíc korun a zákaz řízení na šest až dvanáct měsíců.

Podle Budského by se dále vyšetřovalo, zda podle soudní praxe nedošlo k obecnému ohrožení, tj. „jestli řidič neuvedl sedm nebo více osob v ohrožení zdraví, nebo života – to by bylo docela možné, protože tam byla tři osobní auta. Otázka je, kolik tam v celkovém součtu sedělo lidí. Potom by hrozilo vězení. Francouzi jsou daleko přísnější, a pokud bude řidič dohledán, myslím si, že to skončí u soudu,“ mínil Budský.

Roli mohl hrát stres

Společnost VALATRANS se k incidentu v sobotu vyjádřila prostřednictvím svého Facebooku. Zatím ale nespecifikovala důvody řidičova jednání. „Aktuálně se Facebookem šíří video našeho kamionu ve Francii, již o něm víme. Za našeho řidiče se tímto omlouváme. Z jeho chování vyvodíme důsledky,“ napsala firma v příspěvku.

Podle Budského by se chování řidiče dalo vysvětlit snad jen stresem. „Mohl se dostat do časové tísně a začal předjíždět hlava nehlava. Tiráky často mívají časový limit, do kterého mají zásilku dopravit,“ popsal Budský.

„To je nejen ostuda pro firmu, ale ten člověk mohl způsobit obrovské škody na zdraví a na životech. Na Západě navíc dokáží zdraví a lidský život náramně ocenit, reparace by mohly jít do desítek milionů korun. Kdyby došlo k vážnější dopravní nehodě, firma by mohla mít i existenční problémy,“ mínil dopravní expert.

Veřejnost na Facebooku řidiče lynčuje

Pod videem i příspěvkem firmy VALATRANS se spustila vlna negativních komentářů ze strany veřejnosti. „Ostuda českých řidičů,“ napsal pod video jeden z facebookových uživatelů. „Za to, jakou vám udělal ostudu na internetu, by měl přijít hodně tvrdý trest. Tohle byla opravdu prasárna,“ napsal pod příspěvek firmy další uživatel. „Doufám že budete natolik solidární, že toho de*ila zveřejníte, aby ho už nikdy nepřijal nikdo jiný,“ napsal další uživatel.

Tagy: