Český unikát: Kobylka Tamtam trpí vzácnou vrozenou vadou, pomůžete jí s léčbou?

Mladá kobylka Tamtam je v Česku naprostý unikát. Bohužel ale ne v pozitivním slova smyslu. Má speciální vrozenou vadu, jako jediná v republice a potřebuje operaci. Vzhledem k výjimečnosti vady i zákroku si na zákrok troufají nejblíže v Německu a rodina tak prosí o finanční pomoc.

Tamtam je 1,5letá mladá koňská holka, plemene irský cob, které její rodina neřekne jinak než Tami. Bydlí se starším koňským bráchou a sestrou, se kterými si ráda hraje. Problém Tami je ten, že je inkontinentní a vůbec za to nemůže. Navíc je jí to smotné velmi nepříjemné.

„Je neustále mokrá, na nohou a ocasu. Na zadečku se jí dělají boláky, které jí mažu mastičkou. Volali jsme několik doktorů, ale nikdo nevěděl, co s Tami je a kde je příčina. Nakonec to zjistili až při vyšetření na klinice v Heřmanově Městci,“ říká Jana Bímová, majitelka Tami.

Český unikát

Na klinice v Heřmanově Městci, byla Tamtam zjištěna vzácná vrozená vývojová vada - ektopický ureter. Tamtam má pravý močovod abnormálně vyústěný a moč jí samovolně odchází. Díky neustálé inkontinenci trpí dermatitidou, močovými infekcemi, je neustále mokrá a zapáchající od moči a musím ji každý den umývat. V České republice se žádný veterinář s touto vadou u koně nesetkal a tudíž neoperoval. V závěru loňského roku se konalo lékařské konzilium a je zřejmé, že případ Tamtam je jediný prokázáný v ČR.

Kapacita z Německa

Veterináři u nás odmítají operovat. Za pomocí docenta Žerta z Petřvaldu a veterinárního lékaře Plachého z kliniky v Heřmanově Městci, oslovili majitelé kobyly profesora Rocknera v Giessenu (Německo), který je špičkou v laparoskopii u koní a je ochotný na své klinice v Německu, se pokusit vadu laparoskopicky odstranit a močovod umístit tam, kde má být (nebo odebrat jednu ledvinu). I případně s jednou ledvinou může Tamtam normálně žít. S obojím má profesor Rockner zkušenosti.

Vysoké náklady

Orientační cena laparoskopie je 2500 - 3000 eur a cena nefrektomie je 5000 - 6000 eur. Díky této šanci má Tamtam možnost žít konečně normálně a důstojně a užívat si své koňské „dětství“. „Kdybychom této šance nevyužili, Tamtam by v tomto stavu neměla šanci dlouhého života. I já už jsem na pokraji psychických sil, ráda a s láskou ji každý den opečovávám, ale Tamtam si svůj stav uvědomuje, i když je moc statečná a trpělivá. Tamtam je úžasná koňská holka s obrovským srdcem, je chytrá, přátelská, kontaktní, hravá a hlavně má celý život před sebou. Nechceme o ní přijít, je to právoplatný člen rodiny, milujeme ji a udělala bych pro ni vše, aby konečně žila a byla šťastná,“ popisuje Jana Bímová.

Tamtam může na kliniku kdykoliv odjet, ale bohužel není v silách rodiny tolik peněz v brzké době našetřit. Proto se po dlouhém váhání rozhodli obrátit s žádostí o pomoc a vytvořili sbírku na Donio.

Vybrané finanční prostředky budou použity na operaci. V případě vybrané větší finanční částky použijeme peníze na dopravu na kliniku do Německa a pooperační péči. Budeme nesmírně vděční za každý příspěvek. Moc děkujeme, Jana.

Tagy: