Český volič přestane válku vnímat v létě. Přesto ovlivní volbu prezidenta, míní experti

Kroužkování, neboli udělování preferenčních hlasů konkrétním stranickým kandidátům, může letos víc než kdy jindy rozhodnout, jak volby dopadnou.

360° (331)

Jak válka na Ukrajině ovlivňuje politické postoje Čechů a projeví se tento konflikt nějak zásadně v prezidentské volbě, která nás čeká už za necelý rok? V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se tím zabývali mediální experti Petros Michopulos a Tomáš Jirsa.

Současnému prezidentovi vyprší mandát 8. března 2023. Vzhledem k tomu, že Miloši Zemanovi uplyne už druhé prezidentské období, nebude moci kandidovat znovu.

Průzkumy dávají v současnosti největší šance expremiérovi Andreji Babišovi (ANO) či generálovi Petru Pavlovi. Podle expertů má na jejich šance na volební úspěch už teď výrazný dopad válka na Ukrajině. Zatímco Pavel svou kandidaturu už potvrdil, Babiš podle svých slov ještě není rozhodnut.

„Válka by prezidentskou volbu mohla ovlivnit hodně. Jenže ono bude záležet hlavně na tom, jak se situace bude vyvíjet a jak bude vypadat za devět měsíců. Co uvidíme v ekonomice, bude rozhodující faktor,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS majitel komunikační agentury Tomáš Jirsa s tím, že generálu Pavlovi zatím válka „hraje do karet“.

S tím souhlasil i expert na politický marketing Petros Michopulos. „Generál Pavel je zatím ve výhodě, ale stejně tak je ve výhodě i Andrej Babiš. Ačkoliv si myslím, že válka bude delší, než zatím předpokládáme, mediálním tématem nebude tak dlouho. Český volič ji přestane vnímat někdy v létě. Řešit se budou hlavně přistěhovalci z Ukrajiny či drahé energie. To Babiš umí,“ zmínil.

Oba komentátoři se také shodli, že válka způsobuje větší preferenční rozdíly mezi kandidáty. Zatímco těm viditelnějším se procenta zvedají, ti, kteří kampaň ještě ani nezačali, pomalu ztrácí i teoretickou naději.

Opilecká fraška a smutné odcházení

A jak odborníci na média hodnotí závěr prezidentské kariéry Miloše Zemana? „Dostali jsme se do fáze, kdy se veřejnost českému prezidentovi i celé hradní kanceláři už jenom směje,“ řekl Petros Michopulos. Tomáš Jirsa označil Zemanovo prezidentování za smutné odcházení.

„Miloš Zeman za poslední dobu došel k tomu, že se asi ve své největší sázce, tedy na ruskou orientaci, spletl. Současná kauza s milostí už je spíš takový dozvuk,“ řekl Jirsa. Zeman je v poslední době kritizován v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Český prezident přitom ruskou agresi ostře odsoudil a Vladimira Putina označil za šílence. Části politiků a veřejnosti ale utkvěl v paměti jeho postoj k Rusku ještě před válkou, kdy se Moskvy dlouhé roky zastával. Ve čtvrtek pak proběhla před branami Pražského hradu demonstrace kvůli milosti, kterou Zeman udělil šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi.

„Je to vyvrcholení morálního bankrotu prezidenta. Nic mu nevyšlo a všechno skončilo úplnou katastrofou. Je to jako opilecká fraška ve dvě hodiny po půlnoci na nějaké vesnické zábavě,“ dodal Michopulos.

Tagy: