Žalobce prezidentskou milost pro Baláka čekal. Nemohli dopustit, aby vypovídal, říká

Otevření nová lávky v Lánské oboře v červnu 2021. Na snímku jsou prezident Miloš Zeman, ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák (vpravo) a hradní kancléř Vratislav Mynář (vlevo)

Žalobce Jiří Pražák z kauzy šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka webu iROZHLAS.cz řekl, že udělení milosti pro Baláka od prezidenta Miloše Zemana čekal. Míní, že motivem milosti mohla být snaha zabránit Balákově další výpovědi.

„Řekněme, že jsem předpokládal, že nemohou dopustit, aby případně začal vypovídat,“ řekl webu státní zástupce. Na dotaz, zda tím má na mysli to, že by další Balákova výpověď mohla mířit třeba proti členům Kanceláře prezidenta republiky, Pražák řekl, že „samozřejmě taková možnost tady je“.

„Pro mě je důležité, že došlo k pravomocnému odsouzení. Tohle už vnímám jako zásah vyšší moci, se kterým jsem nemohl nic udělat,“ uvedl Pražák. I on označil zdůvodnění milosti za irelevantní, podobně jako soudce Petr Sedlařík, který v kauze u kladenského okresního soudu vynesl prvoinstanční rozsudek.

V rozhovoru pro Deník N Pražák uvedl, že policisté měli v Balákově kauze indicie a poznatky o podílu dalších lidí, které ale nestačily k obvinění dalšího člověka. „Jde o to, že pokud by pan odsouzený Balák měl tendenci začít vypovídat ohledně toho, co stálo za jeho jednáním, případně ohledně toho, jaké další osoby se na tom mohly podílet, mohly se tím tyto osoby cítit ohroženy,“ řekl žalobce.

Policie podle něj pracovala s podezřením, že Baláka někdo úkoloval. Kdo by to mohl být a zda by to mohl být Mynář, nechtěl Pražák komentovat. Vyjádřit se odmítl i k otázce, zda měl Mynář na zakázce z Balákovy kauzy zájem.

Šéf prezidentské kanceláře Vratislav Mynář svého podřízeného Baláka dosud odmítal zbavit funkce, což zdůvodňoval presumpcí neviny. Už na počátku kauzy v roce 2017 prezidentská kancelář, kterou Mynář vede, podala námitku proti postupu Vrchního státního zastupitelství v Praze ve věci jejího vyšetřování. Podle Hradu se pražští žalobci případu ujali nezákonně.

Exministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) později v médiích uvedl, že na něj hradní kancléř několikrát naléhal, aby podal stížnost pro porušení zákona v kauze Lesní správy Lány. Mynář toto tvrzení v roce 2019 odmítl a Pelikána v tehdejším prohlášení obvinil ze lži. Ministr žádost nepodal.

Mynář ve středu pro ČT uvedl, že výroky státního zástupce Pražáka o prezidentské milosti pro Baláka jako snaze zabránit jeho další výpovědi se „nezakládají na skutečnosti“. „Pan prokurátor svými výroky, které se nezakládají na skutečnosti, jen posiluje závažnou obavu, že pro přísný rozsudek nad Milošem Balákem bylo rozhodné to, kde pracuje,“ napsal Mynář v textové zprávě. „Zdůrazňuji, že žádný takový motiv, o kterém spekuluje pan prokurátor, nebyl a není,“ dodal.

Soudce Ivo Poštolka, který u kladenského soudu řeší kauzu těžby kamene v Lánské oboře, v níž je Balák obžalovaný, Českému rozhlasu řekl, že udělení milosti ovlivní i případný trest v tomto případě, protože soud teď bude na Baláka nahlížet jako na dosud netrestaného. Předtím by uložil takzvaný souhrnný trest.

Státní zástupci: Zemanovo odůvodnění je nepřijatelné

Balák byl minulý týden pravomocně odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Prezident mu udělil milost, oznámil v úterý jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident podle Ovčáčka zohlednil Balákovu bezúhonnost i pracovitost. Podle Zemana nebyla zřejmě pro Balákovo odsouzení rozhodná povaha činu, ale fakt, kde pracuje. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, nadřízeným Baláka je prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Podle Unie státních zástupců je prezidentovo odůvodnění milosti nepřijatelné. Její prezident Jan Lata uvedl, že hlava státu nemůže zpochybňovat soudní moc tím, že jí bez jakékoliv podrobnější argumentace podsouvá postranní motivy z hlediska úvah o trestu.

Podle druhé žaloby šéf Lesní správy Lány porušil povinnosti při správě cizího majetku. Skutek podle policie spočíval ve vytěžení většího množství kamene, než bylo zapsáno v oficiální dokumentaci. Balák vinu odmítá. Hlavní líčení bude pokračovat 21. dubna.

Tagy:
vězení Miloš Zeman Lány Jiří Ovčáček Vratislav Mynář milost soud trestní stíhání Miloš Balák Kancelář prezidenta republiky Lánská obora Jiří Pražák Unie státních zástupců České republiky Klíčava