Českým firmám chybí statisíce zahraničních pracovníků. Může za to válka i složitá byrokracie

Českým firmám chybí na 200 tisíc pracovníků z ciziny. Značná část Ukrajinců totiž odjela bránit svou vlast. Výrazný deficit pracovních sil je například v zemědělství, farmářům však v zaměstnávání brání složitá byrokracie. Zahraniční zaměstnance tím pádem mohou na úkor českých firem získat jiné země s mírnějšími podmínkami.

Nedostatek pracovníků řeší kupříkladu firma na Mělnicku zabývající se sázením kedluben. Typickou posádku tvoří pět sázečů a jeden traktorista. „Byla to náročná práce, ale teď už máme na všechno techniku,“ říká Alexandr, který zde pracuje půl roku jako traktorista. Právě ti firmě citelně schází.

„Musejí mít nějaké zkušenosti. Když nabíráme nové lidi, trvá to třeba rok nebo dva, než se plně zaučí a nahradí ty, kteří nám teď chybí,“ uvádí Petr Hanka, majitel společnosti Hanka Mochov. Kromě traktoristů je i nedostatek sázečů. V zaměstnávání cizinců zemědělcům brání složitá byrokracie. Přijetí jednoho pracovníka se může táhnout i půl roku.

ČTĚTE TAKÉ: Marek miloval traktory, teď ho jeden zabil. Ten poslední si už neužije, pláče jeho matka

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy může mezitím takového pracovníka „ukradnout“ jiný stát s pružnějším byrokratickým procesem. „Situace je až tragická, jestli něco neuděláme, budeme do pěti let hrozně pozadu,“ uvedla generální ředitelka Manpower Group Jaroslava Rezlerová.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula však tento názor úplně nesdílí, navrhuje například zapojení robotů. „Zaměstnávání pouze cizích pracovníků není ta správná cesta,“ řekl. Takové stroje však podle Petra Hanky musí nejprve někdo vymyslet, vyrobit a farmáři by na ně navíc museli mít peníze. Ministr nicméně zelinářům slíbil, že stát pomůže s daňovou zátěží u sezonních pracovníků.

Tagy:
Polsko zemědělství Hlavní zprávy zprávy ManpowerGroup Česko Zdeněk Nekula okres Mělník ruská invaze na Ukrajinu