Cesta do středu Země. V Chile se objevila 200 metrů hluboká jáma, která se stále zvětšuje

Lidé v chilském městě Tierra Amarilla si prožili pořádný šok. Na periferii aglomerace se totiž zničehonic propadla půda a na místě se objevila asi 200 metrů hluboká a 25 metrů široká jáma. Otvor se navíc podle místních neustále zvětšuje. Úřady zatím tápou, co propad zeminy způsobilo, nejspíše to má ale spojitost s tamním dolem na měď.

Poklidný život na severu Chile narušil incident, ke kterému došlo kousek za městečkem Tierra Amarilla. Během víkendu se tam měla propadnout půda, na místě se objevila asi 200 metrů hluboká díra. Podle úřadů nebyl nikdo zraněn, informoval list Daily Mail.

Místní začali okamžitě jámu obhlížet a na jejím dně zahlédli vodu. Spojují ji s nedalekým dolem Alcaparrosa, kde se těží měď. Terén kolem města má být údajně velmi četně poddolovaný.

Úřady prozatím toto tvrzení nepotvrdily. I sám starosta města Cristobal Zuniga ale vyslovil podezření, že se pod celou oblastí nacházejí důlní ložiska. Mysteriózní jáma se navíc podle něj neustále zvětšuje.

„Rozrůstá se. Je to něco, co jsme tady ještě nikdy v životě neviděli,“ sdělil Zuniga. Občané se proto obávají, že mohou být ohoženy i obydlené oblasti.

Kanadská společnost Lundin Mining, která spravuje doly v oblasti, informovala, že kvůli incidentu zastavila práce v podzemí a snaží se přijít na to, co propad zeminy způsobilo.

Chile není jedinou zemí, kde mají v zemi obří díru. Například v Turkmenistánu je populární jáma, které se přezdívá Brána do pekla. V americké Centralii zase dlouhé roky hoří podzemní doly.

Tagy: