Čeští dobrovolníci na Ukrajině: Bojujeme, aby se ruské rakety nedostaly do Evropy

Na Ukrajinu jsme odešli bojovat, aby se to, co se děje tam, neodehrávalo brzy i v Česku, na Slovensku či jinde v Evropě. Tak vysvětlují svoji motivaci čeští dobrovolníci Olda a Pavel, kteří se rozhodli narukovat do ukrajinských ozbrojených sil. Ve speciálu CNN Prima NEWS dále řekli, jak se na jejich rozhodnutí dívali blízcí, a také popsali vstup do ukrajinské armády.

Oba čeští dobrovolníci ve vysílání zmínili, že se rozhodli vydat na Ukrajinu hned po začátku invaze v únoru loňského roku. „V podstatě téměř první den, kdy jsem viděl, jakým způsobem Rusko napadlo Ukrajinu,“ odpověděl Olda na dotaz, kdy se odvážil vyrazit do války. Jeho kolega Pavel to měl stejně.

Doma nechali své rodiny. „To bylo trochu složitější, ale nedalo se nic dělat. Nějak jsem to doma vysvětlil a jelo se pryč. Samozřejmě se mě snažili zadržet, a jak vidíte, nevyšlo to,“ komentoval dále dobrovolník Olda.

Pavel jej doplnil, že i jemu rodina odjezd na Ukrajinu vyčítala. „Vadilo jim, že jdu bojovat. Pravděpodobnost, že nepřežijete, je vysoká. První dny jsme nevěděli, čeho je Rusko schopné,“ vzpomněl český bojovník Olda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Dobrovolníci tvrdí, že se na Ukrajinu vydali bojovat za vyšší ideály. „Nechceme připustit, aby to, co předvádí Rusko, přišlo i k nám. Česko a hodnoty svobodné Evropy bráníme tady,“ vysvětlil Pavel.

Druhý muž jej doplnil podobnými slovy. „Když jsem viděl, jak studenti kopou zákopy okolo Kyjeva, a tu brutalitu, jakou Rusko nasadilo, nechtěl jsem, aby se totéž stalo v Čechách. Moje motivace byla taková, že se bohužel radši budu srážet s Rusy na Ukrajině, než aby se konflikt dostal k nám do Čech a na Slovensko,“ popsal Olda.

Češi to mají na Ukrajině jednodušší

Na Ukrajinu vyrazili dobře vybavení. „Osobně jsem měl v podstatě všechno kromě zbraní, které si přivézt nemůžete. Oblečení jsem si vzal kompletně, včetně vesty a přilby,“ zmínil ve vysílání Olda. Připomněl, že na začátku války měli Ukrajinci obecně velmi málo základního materiálu pro své vojáky, natož pro dobrovolníky.

Popsal rovněž, jak se do ukrajinské armády dostal. „Absolvovali jsme pohovory, prověrky, nějakou dobu jsme strávili v udržovacím kempu, kde jsme se učili zacházet s východními zbraněmi,“ vysvětloval dále český dobrovolník.

Sám navíc poznal krutost války již během tohoto výcviku. „Měl jsem tu smůlu být v tréninkovém kempu, který zasáhly rakety,“ zmínil Olda pro CNN Prima NEWS. Zároveň však doplnil, že západ Ukrajiny, kde podstoupil výcvik, neměl „tak poškrábanou tvář, jako východ“.

Českých dobrovolníků si Ukrajinci podle názoru obou mužů váží. A to dokonce více než mnohých ostatních. „Češi to mají mnohem jednodušší, protože vzájemné kulturní vazby jsou si velmi blízké,“ shodli se dobrovolníci.

Tagy: