Čeští hokejisté znají definitivně soupeře na příštím mistrovství. Dojde i na reprízu finále

Radost po rozhodujícím gólu Davida Pastrňáka Na MS v hokeji (26. 5. 2024)

Bouřlivé oslavy hokejistů pokračují

Čeští hokejisté budou hrát v příštím roce na mistrovství světa ve skupině B v Herningu se Spojenými státy, Německem, domácím Dánskem, Norskem, Kazachstánem, Maďarskem a vyzvou také Švýcary, které letos porazili ve finále. Skupinu A ve Stockholmu tvoří vedle pořádajícího Švédska také Kanada, Finsko, Slovensko, Lotyšsko, Rakousko, Francie a Slovinsko. Informoval o tom účet Českého hokeje na síti X.

Češi budou za rok obhajovat titul z letošního šampionátu v Praze a Ostravě, kde získali zlato po 14 letech. V Herningu je čeká základní skupina a v případě umístění na prvních dvou místech také čtvrtfinále. Turnaj vyvrcholí v hlavním dějišti ve Stockholmu. Hrát se bude od pátku 9. května do neděle 25. května.

ČTĚTE TAKÉ: Zlaté hokejisty přijal premiér Fiala. Rozdal vyznamenání, pak vtipkoval o Červenkově věku

Nasazení do skupin určuje žebříček Mezinárodní hokejové federace (IIHF), v němž se Češi po úspěšném turnaji posunuli z osmého na čtvrté místo. Podle něj mělo být sedmé Švédsko stejně jako Dánsko ve skupině B, ale vyměnilo si pozice s šestými Spojenými státy americkými.

Druhé Rusko a šestnácté Bělorusko se ani v příštím roce MS nezúčastní. Od roku 2022 jsou kvůli válečné agresi na Ukrajině z akcí IIHF vyloučeny. Rusku se podle dřívějšího postavení přičítá stejně jako třetímu nejlepšímu celku (1 520 bodů) a paradoxně v žebříčku stoupá.

Švédsko bude mistrovství světa hostit podvanácté, z toho pojedenácté se bude hrát ve Stockholmu. V roce 1949 tam slavilo titul Československo. V Dánsku se konal světový šampionát jen v roce 2018, kdy byla hlavním dějištěm Kodaň a druhým Herning.

Ve stockholmské Avicii Areně (původně hale Globen) pro 13 850 diváků se bude hrát počtvrté po letech 1995, 2012 a 2013. V letech 2012 a 2013 Švédsko pořádalo MS společně s Finskem a v prvním případě turnaj vyvrcholil v Helsinkách. V Herningu bude hostit zápasy hala Jyske Bank Boxen pro 11 tisíc diváků.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mistrovství světa řečí čísel: Na kolik si přišel stát, svaz a kdo prodělal desítky milionů?

Tagy:
Finsko mistrovství světa hokejista Dánsko hokej USA Praha Mistrovství světa v ledním hokeji Herning