Mistrovství světa řečí čísel: Na kolik si přišel stát, svaz a kdo prodělal desítky milionů?

Čeští hokejisté slaví titul mistrů světa

Kdo na šampionátu vydělal, a kdo naopak prodělal?

Tři miliardy korun. Podle některých ekonomů by právě tolik mohl činit finanční přínos mistrovství světa v hokeji. Někdo vydělal hodně a jásá, jenže tam, kde jsou vítězové, jsou i poražení. Útlum v podnikání pocítily překvapivě třeba služby v okolí hokejových arén.

V holičství se Marku Tomschimu normálně dveře netrhnou. V pondělí to ale bylo jinak. Důvod? Hokejové oslavy.

ČTĚTE TAKÉ: Hokejový šampionát v Praze bořil rekordy. Kolik se v aréně vypilo piv a snědlo klobás?

„No tak nějací zákazníci zaspali, protože asi slavili dlouho do noci. Kór dopolední termíny byly spíš prázdné. Odpoledne se to už začalo víc plnit. Lidi přestali mít kocovinu, tak se ještě narychlo šli ostříhat a upravit,“ řekl CNN Prima NEWS Marek Tomschim z holičství Old School Barbershop.

Právě služby přitom šampionát zasáhl nejen po oslavách, ale i během turnaje. Do Masérny u Slepejše nedaleko pražské hokejové arény sice stálí zákazníci chodili pořád, někteří návštěvu ale raději odkládali.

„Během toho mistrovství se lidi asi trošku báli nebo měli nějaké obavy, protože byznys se trošičku snížil. Problém byl samozřejmě se sníženou možností parkování pro klienty,“ popsal masér Jan Bauer.

Jeden z největších zásahů ale dostala kina. „Lidé, když sledují v televizi hokej, nebo v hospodě, tak neuvažují o cestě do kina, i když by normálně šli. A ta ztráta není malá – dala by se vyčíslit na zhruba 50 milionů korun,“ nastínil ekonom Lukáš Kovanda.

Na druhou stranu ale šampionát do republiky ze zahraničí přitáhl nejen fanoušky, ale i jejich peněženky.

„Český svaz ledního hokeje jako hlavní organizátor mistrovství by si mohl přijít na 700 milionů korun. Pak je tu samozřejmě i příjem pro stát – z daní, odvodů. Dohromady s těmi penězi českému svazu ledního hokeje se to může vyšplhat až ke třem miliardám korun,“ poznamenal Kovanda.

Euforie z vítězství by prý navíc mohla Čechy povzbudit k většímu utrácení. Dlouhodobě by tak mistrovství mohlo přinést tuzemsku až osm miliard korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bouček o komentování mistrovství: Nejtěžší bylo udržet emoce, oblek jsem změnil jen dvakrát

Tagy:
peníze Lukáš Kovanda šampionát hokej sport podniky Mistrovství světa v ledním hokeji MS v hokeji 2024 ekonomika finance