KOMENTÁŘ: Ruský hokej nezářil ani před krvavou invazí. Tým plný buranů na šampionátech nechybí

Hokejisté Ruska ve finále mistrovství světa 2015 neunesli drtivou porážku od Kanady a z ceremoniálu předčasně odjeli.

Český hokejový tým vybojoval po 14 letech zlato na MS

Snažení některých přisluhovačů Kremlu znehodnotit význam triumfu českých hokejistů tvrzením, že zlatá medaile vlastně nemá žádnou váhu, jelikož na šampionátu nenastoupila sborná, je mimořádně směšné. Ono totiž nelze říct, že by Rusko na posledních turnajích před invazí nějak zářilo. Opravdu někomu chybí přemrštěná ega, namyšlené výrazy, sundávání stříbrných medailí z krku či buranské odchody z ledu ještě před kanadskou hymnou? Připomeňme také, že když náhodou Rusko necpe do svých sportovců doping, stejně se samo rozhodlo, že ho zjevně více baví střílet rakety na obytné ukrajinské budovy než puky do brány.

„Bez Ruska ten šampionát stejně nemá žádnou váhu. Šlo o turnaj zemí NATO.“ Určitě jste takové komentáře po fenomenálním českém úspěchu na domácím šampionátu zahlédli na sociálních sítích. Je fajn, že tito lidé, kteří se považují za „vlastence“, upřímně přiznávají, že mají raději Ruskou federaci než Českou republiku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čechy zlato vyšvihlo na čtvrté místo hokejového žebříčku. Druzí jsou Rusové, jak je to možné?

Na úvod je třeba říct, že MS v hokeji 2024 rozhodně nelze označit jako turnaj zemí NATO. Třeba stříbro získali neutrální Švýcaři. Tradiční hokejoví giganti – Finsko a Švédsko – zase do Severoatlantické aliance vstoupili až v letech 2023 a 2024, což byla přímá reakce na ruskou invazi na Ukrajinu. A pak tu máme Kazachstán, který je blízkým partnerem Moskvy.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Poslední start ruské hokejové reprezentace na mistrovství světa se uskutečnil v roce 2021. Poslední zlato však Rusko získalo na šampionátu 2014 a ve finále bylo naposledy o rok později. To je ta ruská mašina, o níž její zastánci pořád mluví?

A když už Rusko dosáhlo na stříbro, všichni si asi pamatujeme, jak to dopadlo. Po prohře s Českou republikou ve finálovém ročníku 2010 Rusové (snad s výjimkou Alexandra Ovečkina) medaile okamžitě sundali, jako by byl ceremoniál pod jejich úroveň.

Ještě větší ostudu pak udělali v závěru turnaje v Praze roku 2015. Tehdy je Kanaďani ve finále rozstříleli debaklem 6:1. Organizátoři nejdříve museli Rusy prosit, aby si vůbec převzali druhý nejcennější kov. Poté drtivá většina hráčů z ceremoniálu předčasně uprchla a nevyslechla si ani kanadskou hymnu. Opravdu nám tato země, vyznačující se dopingovými aférami či namistrovaným a buranským vystupováním, na hokejových šampionátech tolik chybí?

Připomeňme také nejdůležitější hledisko. I kdyby hráči ruské reprezentace na posledních turnajích zářili a nechovali se jako burani, jejich prezident Vladimir Putin, kterého má Ovečkin dodnes vystaveného na profilové fotce svého Instagramu, se rozhodl, že jeho země bude raději střílet rakety na obytné ukrajinské budovy než puky do brány. Zástupci Islámského státu se také neúčastní mezinárodních sportovních soutěží, nebudou se jich účastnit ani Rusové. Je to tak prosté.

Totální selhání IIHF

Fanoušci Ruska ani nemusí příliš smutnit. I když tato země nehrála na posledních třech MS, přesto v žebříčku Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF) stále stoupá. Nyní se nachází na druhém místě (před agresí byla třetí). Stojí tak hned za Kanadou. Jak je to možné? Inženýři z IIHF vymysleli vskutku „geniální“ plán, jak zajistit, aby Rusko po případném hokejovém návratu mohlo opět hrát v elitní skupině.

Místo aby Rusové za každou neúčast na šampionátu obdrželi v koeficientech automaticky nulu, IIHF jim za každý turnaj jako dáreček věnuje 1 520 bodů, což odpovídá třetímu místu. Kdyby Kanada letos neprošla do semifinále, existovala by šance, že se Rusko dostane na první místo hokejového žebříčku. Tento trend reálně hrozí i na příštím turnaji ve Švédsku a v Dánsku, který se opět obejde bez účasti Ruska.

Nejsmutnější na celé věci je skutečnost, že tato absurdita člověka u IIHF už ani nepřekvapí. Je naprosto evidentní, že proruské vlivy z organizace nezmizely ani po odchodu Reného Fasela – švýcarského stomatologa a kamaráda Putina – z funkce šéfa IIHF.

Vzpomeňme, jak se IIHF zpočátku stavěla k ruské invazi na Ukrajinu. Sice nakonec Rusko a Bělorusko (které Moskvu v boji s Ukrajinou podporuje) z budoucích šampionátů vyloučila, učinila tak ale až po nátlaku od některých evropských zemí a veřejnosti. Vyřazení pak odůvodnila tím, „že je třeba zajistit bezpečnost všech účastníků turnaje“. V případě ruské agrese se IIHF dlouho vyhýbala slovu „válka“. Stejně to dělala i prokremelská propaganda.

Tagy: