Zlaté hokejisty přijal premiér Fiala. Rozdal vyznamenání, pak vtipkoval o Červenkově věku

Zlaté hokejisty přijal premiér Fiala v Kramářově vile.

Premiér Fiala přijal české hokejisty v Kramářově vile

České hokejové mistry světa přijal ve středu v Kramářově vile premiér Petr Fiala (ODS). Ten byl častým návštěvníkem zápasů šampionátu. Sportovcům chtěl oficiálně poděkovat a ocenit je pamětním listem medailí. Ve čtvrtek pak hokejisté zamíří na Pražský hrad za prezidentem Petrem Pavlem, který je aktuálně na pracovní cestě v Jordánsku.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu ve 13 hodin přijal české hokejisty v Kramářově vile. „Mám velkou radost z toho, že jste přijali moje pozvání a že vám mohu jménem vlády České republiky poděkovat za skvělou reprezentaci a skvělý úspěch,“ řekl premiér.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čeští hokejisté rozbili pohár mistrů světa. Napodobili hvězdy NHL i fotbalisty Realu

Dodal, že úspěch není jen sportovní, ale že má i větší význam. „Věřím, že jste cítili podporu, jak jsme to všichni prožívali. Sám jsem měl možnost se účastnit jako divák finálového zápasu, moc jsem to prožíval,“ řekl Fiala. Připomněl i jednu výjimečnost triumfu. „Je to o to cennější, že na hokejových mistrovstvích světa nebývá domácí tým tím, který vyhrává. O to je krásnější, že se vám to povedlo,“ doplnil.

Fiala v řeči vzpomenul mistrovství v roce 1972, které Češi vyhráli. Poděkoval i za vynikající organizaci šampionátu. „Byla a je to fantastická reklama pro Českou republiku, konstatoval a připomněl rekordní návštěvnost akce. Hokejistům předal pamětní listy a jehlice do klopy s českým lvem. Jako překvapení pak celému týmu udělil medaili Karla Kramáře. Bylo to poprvé, co ji dostal tým, nikoli jednotlivec. Pamětní medaile je pojmenována po prvním československém předsedovi vlády a je nejvyšším oceněním, které uděluje premiér. Vznikla v roce 2008 při příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády.

„Za celý tým bych chtěl poděkovat za pozvání, moc si toho vážíme,“ sdělil Červenka a na oplátku předal premiérovi dres podepsaný celým týmem. „Nevím, proč vybrali zrovna můj,“ řekl s úsměvem kapitán. „Možná proto, že se mi blížíte věkem,“ reagoval Fiala.

Práci českého kolektivu ocenil i trenér Radim Rulík. „Fantastický tým. Fantastický realizační tým. Všichni nechali sto procent ve své práci. Výsledek je skvělý a zasloužený. Jsme rádi, že jsme byli pozváni, protože je to jednou za život. Nesmírně si to užíváme a děkujeme za ocenění,“ řekl Rulík.

Tým se ve čtvrtek chystá také na Pražský hrad, kam hráče pozval prezident Petr Pavel. Čeští hokejisté se stali mistry světa po 14 letech a po 39 letech se jim to podařilo na domácím ledě. Zápasům obvykle přihlíželi přímo na stadionu i další politici včetně Pavla, předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), ministra vnitra Víta Rakušana či ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (oba STAN), z opozičních stran zavítal třeba Andrej Babiš (ANO).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mistrovství světa řečí čísel. Na kolik si přišel stát, svaz a kdo prodělal desítky milionů?

Tagy: