Čeští zemědělci v problémech. Veterinářů pro hospodářská zvířata je akutní nedostatek

Veterinář vyšetřuje tele.

V Česku chybí veterináři

Chovatelé krav, ovcí a třeba i koní se potýkají s nedostatkem zvěrolékařů. Mladí absolventi veterinární univerzity se podle Komory veterinárních lékařů raději věnují malým zvířatům, než aby se umazali ve stájích, kravínech a chlévech. Ministerstvo zemědělství proto chovatelům po absolvování školení umožňuje, aby dělali některé veterinární úkony sami.

Farma v Prčicích chová zhruba 400 kusů skotu. Veterinář Pavel Škvajn za jejími zvířaty jezdí skoro každý den. Posledních třicet let prý nebyl na dovolené. „Když se zavolá, tak se jede,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS. Situaci v oblasti zachraňují veterináři senioři. Až se i oni rozhodnou, že se o zvířata již nemohou starat, farma v Prčicích za ně bude jen těžko hledat náhradu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Při „soukromé audienci“ se stalo v zooparku neštěstí. Vlk kousl chlapce do hrudi

„Je nás tady zhruba osm, z toho tři jsme už v důchodu, přesluhujeme,“ vylíčil Škvajn. Ministerstvo zemědělství od roku 2018 ve snaze zmírnit situaci umožňuje chovatelům přihlásit se na veterinární kurz. Po jeho absolvování mohou zvířatům podávat léčiva, dle pokynu veterináře rodit anebo dělat jiné neinvazivní zákroky.

Krok se však u některých odborníků nesetkal s pochopením. „Co se týče podávání léků a stanovování diagnóz, s tím nesouzním. Může dojít k porušení životního prostředí zvířat. Můžeme ohrozit kvalitu potravin, kvalitu masa, mléka, vajec, může to vést i k antibiotické rezistenci,“ zhodnotila prezidentka veterinářské komory Petra Šinová.

Příliš mnoho teorie?

Od spuštění programu prošlo podle informací ministerstva školením zhruba 560 chovatelů. Patří k nim i zootechnik Martin Skalický, který se zemědělství věnuje celý život a má za sebou úspěšné studium univerzity v Českých Budějovicích. V kurzu prý řešili hlavně zákony. „Bylo tam hodně teorie, praktický kurz moc nebyl,“ vysvětlil. Bez předchozích zkušeností ze své vlastní praxe by si  provádění úkonů nedovedl představit.

V česku bylo ke konci loňského roku zhruba 1 390 000 kusů skotu a 1 300 000 kusů prasat na zhruba 500 veterinářů, kteří se starají o hospodářská zvířata.

Tagy:
zemědělství veterinář hospodářská zvířata Hlavní zprávy nedostatek zemědělci veterinární lékař Ministerstvo zemědělství České republiky Prčice