Čestná salva či přelet gripenů. Pelčák měl pohřeb s vojenskými poctami, přišel i Remek

Chybělo málo a byl prvním Čechoslovákem ve vesmíru. Oldřich Pelčák jako vojenský letec absolvoval na konci 70. let výcvik ve Hvězdném městečku spolu s Vladimírem Remkem. Do vesmíru se ale nikdy nepodíval. Ve čtvrtek se s ním naposledy loučili jeho nejbližší i náš první kosmonaut ve strašnickém krematoriu.

Že do vesmíru nakonec poletí Vladimír Remek, a ne Oldřich Pelčák, se účastníci výcviku dozvěděli pouhé dva dny před startem. Pelčák na to zavzpomínal, když s ním začátkem letošního roku mluvila CNN Prima NEWS. Šlo o poslední rozhovor, který médiím poskytl.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel vojenský pilot Pelčák, byl náhradníkem Vladimíra Remka při letu do kosmu

„Koupili jsme si flašku vína, zamkli jsme se na tři západy a tu flašku jsme vypili,“ popsal letec svou reakci na neúspěch v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Nikdy si nestěžoval, že se do vesmíru nepodíval, a s Remkem ho dál pojilo přátelství. Potvrdila to i Pelčákova manželka.

„Byli velcí kamarádi, spoustu toho spolu zažili a prostě mohl letět jenom jeden,“ řekla žena zesnulého kosmonauta náhradníka Hana Pelčáková.

Pelčák byl nejen potenciálním kosmonautem, ale především celý svůj život vojenským pilotem. Pohřeb proto provázely vojenské pocty. Na jeho začátku přeletěly nad strašnickým krematoriem gripeny, na konci zazněla čestná salva.

Rozloučit se s Pelčákem přišli vedle rodiny jeho kolegové z armády a také jeho parťák z kosmického programu Remek. Svému kamarádovi přinesl na rozloučenou kytici. Žádost o rozhovor viditelně dojatý kosmonaut odmítl.

Tagy:
vesmír pohřeb let do vesmíru Praha kosmonaut Vladimír Remek Hvězdné městečko Krematorium Strašnice Oldřich Pelčák