Cestovatelský ráj bojuje s masovým turismem. Chce zakázat výstavbu hotelů i nočních klubů

Bali zvažuje zákaz výstavby nových hotelů, vil a nočních klubů, aby se vyřešily problémy vyplývající z nadměrného turismu. Rozhodnutí by mělo vést k zachování životní úrovně a domorodé kultury na ostrově, informovalo zpravodajství CNN. Agentuře Reuters to potvrdila úřednice Hermin Estiová, která má tyto záležitosti na starost. O přesném časovém harmonogramu se ale podle ní stále jedná.

Bali je v Indonésii jednou z hlavních atrakcí a již delší dobu trpí právě přílivem turistů. Moratorium je součástí snahy vlády reformovat cestovní ruch na Bali a mohlo by trvat deset let, uvedlo zpravodajství CNN. Vychází z prohlášení ministra pro námořní záležitosti a rybolov Luhuta Pandjaitana zveřejněného zpravodajským webem Detik.

ČTĚTE TAKÉ:  Nádherná krajina bez davů, ale s Tálibánem za zády. Afghánistán láká turisty ze Západu

Luhut podle indonéského webu při této příležitosti také zdůraznil, že odmítá přeměnu půdy z rýžových polí na hotely, vily nebo plážové bary. Přestavba pozemků podle něj není vůbec povolena. Pozornost si zaslouží i nárůst kriminality nebo trestných činů.

Prozatímní guvernér Bali Sang Made Mahendra Jaya minulý týden uvedl, že navrhl centrální vládě dočasné omezení ve čtyřech rušných oblastech Bali. Cílem je zastavit hlavně nadměrnou zástavbu pro komerční účely.

Počet příjezdů zahraničních turistů na Bali se výrazně zvyšuje od doby, kdy se ostrov znovu otevřel po pandemii nemoci covid-19. Na internetu se navíc často objevují místní videa s nevhodně se chovajícími turisty, což rozčiluje místní obyvatele.

Podle vládních údajů přicestovalo v první polovině letošního roku letecky na Bali asi 2,9 milionu zahraničních návštěvníků. Bali tak mělo na celkovém počtu návštěvníků Indonésie, kteří přicestovali letadlem, podíl 65 procent.

V loňském roce bylo podle vládních údajů na Bali 541 hotelů, o pět let dříve 507.

MOHLO VÁM UNIKNOUT:  Limit počtu výletních lodí i nový turistický poplatek. Řecko vytáhlo do boje s turismem

Tagy: