Itálie zvažuje zavedení radikální daně pro turisty. Dovolená by se tam výrazně prodražila

Itálie zvažuje zavedení nové turistické daně, která by mohla dosahovat až 25 eur (přes 600 korun) za noc. Tento krok je reakcí na rostoucí problémy s přetížením turistických destinací, zejména v populárních městech jako jsou Řím, Benátky a Florencie. Návrh této daně je součástí širších opatření, jejichž cílem je regulace počtu návštěvníků a zajištění lepšího financování místních služeb, jako je sběr odpadu, informoval deník The Independent.

Podle dostupných informací by se výše této daně lišila v závislosti na ceně ubytování. Například hosté, kteří si zarezervují luxusní pokoje v hotelech s cenou přesahující 750 eur za noc, by mohli platit maximální částku 25 eur. Naopak návštěvníci, kteří si zvolí levnější ubytování, by byli zatíženi nižší sazbou, která by mohla začínat na pěti eurech za noc, uvádí The Independent.

ČTĚTE TAKÉ: Když se cesta letadlem změní v noční můru. Které trasy nejčastěji provází turbulence?

„V době nadměrného cestovního ruchu diskutujeme o možnostech, které by skutečně pomohly zlepšit služby a učinit turisty zodpovědnějšími,“ sdělila v pátek italská ministryně cestovního ruchu Daniela Santancheová.

Zavedení takto vysoké daně však vyvolalo obavy mezi zástupci cestovního ruchu, kteří varují, že by to mohlo negativně ovlivnit konkurenceschopnost Itálie jako turistické destinace. Někteří odborníci se obávají, že by to mohlo odradit potenciální návštěvníky, kteří by se mohli rozhodnout pro levnější destinace v jiných zemích, uvádí italský deník La Repubblica.

Tato daň, pokud bude schválena, by mohla být zavedena ve všech italských městech, nikoliv jen v těch, která jsou tradičně považována za turistické nebo kulturní centra. To znamená, že by se daň mohla stát standardem v celé zemi.

Zatím však není ještě nic definitivně rozhodnuto. Ministerstvo pro cestovní ruch stále zvažuje různé možnostmi a návrhy​.

Nejedná se o jediný krok Itálie v boji s problémy spojenými s turismem. Benátky se staly prvním městem na světě, které zpoplatnilo vstup pro jednodenní výletníky. Poplatek pět eur za vstup do historického centra Benátek byl zaveden od 25. dubna do 5. května, poté se platil pouze o víkendech, s výjimkou prvního červnového víkendu, kdy byl v Itálii státní svátek, informovala stanice ABC News.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vedro k padnutí a draho. Mikulov přichází o české turisty, místní jásají

Tagy: