Nádherná krajina bez davů, ale s Tálibánem za zády. Afghánistán láká turisty ze Západu

Afghánistán od roku 2021 znovu ovládá radikální muslimské hnutí Tálibán, ale to neznamená, že je pro turisty ze zahraničí země uzavřená. Vládnoucí Tálibánci se naopak pokoušejí cestovatele lákat, protože zjistili, že mohou podpořit tamní ekonomiku. Do Afghánistánu tak začínají jezdit turisté z celého světa, včetně Západu. A pochvalují si zejména nádhernou krajinu, kde nejsou davy jiných návštěvníků.

Ben Herskowitz je známým americkým influencerem, který se zaměřuje na cestování. Dává celou řadu různých tipů, kam mohou lidé vyrazit, a to ideálně lowcost, čili za co nejméně. Často si vybírá země, které nejsou turisticky příliš vytížené.

ČTĚTE TAKÉ: Tureček: Nový íránský prezident by mohl jednat s USA. Kontakt ale může pohřbít Trump

Jednou z takových zemí je právě Afghánistán. „Jedno z nejkrásnějších míst, ve kterém jsem v životě byl,“ popsal Herskowitz pro americkou stanici CNN. „Je tu plno různých přírodních krás na jednom místě. V životě jsem neviděl takový kontrast,“ pokračoval cestovatel.

Influencer na svém instagramovém profilu sdílel řadu videí přímo z Afghánistánu – ukazoval krásy země, popisoval náročnost přesunů a také vyčíslil, na kolik běžného turistu vyjde cestování po asijském státu.

„Když jedete do (italského) Říma nebo Řecka, abyste se podívali na zříceniny, máte kolem sebe tisíce turistů, kteří vám kříží cestu. Tady (v Afghánistánu) si můžete sednout u kteréhokoliv z místních krásných míst s obrovskou historií a z různých dob, a jste tu zcela sami,“ pokračuje ve své chvále Afghánistánu americký cestovatel.

Na první pohled se tak země zdá být velkým turistickým lákadlem. Problém je však politika. Afghánistán od roku 2021 po stažení západních sil znovu vede radikální muslimské hnutí Tálibán. To například omezuje práva místních žen, kterým odebírá například vyšší vzdělání. Stejně tak se vrátily drakonické tresty podle islámského práva šaría.

Podle dostupných informací v onom roce 2021, kdy se Tálibán vrátil k moci, Afghánistán navštívilo pouze 691 turistů. Není to překvapivé. Ze země se v tu dobu ve velkém prchalo, a nešlo pouze o západní vojáky a diplomaty, ale i o běžné Afghánce, kteří nechtěli žít pod nadvládou radikálů. O rok později navštívilo Afghánistán přes dva tisíce turistů a loni pak kolem sedmi tisíc.

Tálibánská vláda si začíná uvědomovat, že turistika může zemi hojně pomoci. „Rozvoj turistického odvětví má pozitivní efekt na ekonomiku země,“ uznal mluvčí afghánského ministerstva kultury podle CNN.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rakouskému radikálovi nešlo o Swiftovou, říká Holub. Na jejím koncertě jen mohl zabít nejvíce lidí

Návrat cestovatelů se líbí i Chyberu Chánovi, jednomu z afghánských podnikatelů, který má cestovní agenturu na poznávání své země pro zahraniční turisty. „Od pádu republiky se zvyšuje příliv turistů mířících do země,“ hlásí podnikatel.

Podle Afghánců do země míří zejména občané z nenáviděného Západu, tedy Američané a příslušníci států Evropské unie. Stejně tak do Afghánistánu létají cestovatelé z Číny, Indie, Spojených arabských emirátů nebo Íránu.

Tagy:
cestování CNN Afghánistán cestovatel politika Tálibán volný čas USA Donald Trump Influencer západní svět konflikt, válka a mír životní styl a volný čas cestování a turismus