Cestovky ruší lety na Rhodos. Ministerstvo vyšle tým na pomoc Čechům, radí, kam se obracet

Kvůli rozsáhlému lesnímu požáru na řeckém ostrově Rhodos byli evakuováni turisté i místní

Svědectví turistky z Rhodosu a vyjádření Jana Papeže k požáru na ostrově

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer ruší cesty na jih řeckého ostrova Rhodos, kde vypukl lesní požár a přiblížil se k turistickým centrům Kiotari a Lardos. Zákazníkům, kteří měli odletět v neděli ráno, v sobotu cestovní kanceláře nabídly bezplatné storno nebo změnu na jiný zájezd. Klienty, kteří byli v sobotu na Rhodosu evakuováni a v neděli měli odletět, se podařilo dostat do Česka. Mateřská skupina obou cestovních kanceláří vyšle v noci repatriační let z Prahy, který přepraví Čechy z nejvíce zasažených oblastí. Čedok v noci také vypraví repatriační let, zároveň nabídne změnu zájezdu či termínu lidem, kteří mají na jih Rhodosu odcestovat v pondělí. CK Blue Style uvedla, že ruší zájezdy na jih ostrova, nabídne klientům změnu termínu, místa či stornování zájezdu. Lety na ostrov se podle Letiště Praha zatím neruší. Ministerstvo zahraničí doporučuje turistům, aby do některých částí ostrova necestovali.

Na sociálních sítích si lidé stěžují na nedostatek informací v souvislosti s naplánovanými zájezdy na řecký ostrov. Někteří uvádějí, že mají v nejbližších dnech odletět z Česka na Rhodos na dovolenou a cestovní kanceláře jim tvrdí, že zájezd nebude zrušen. Mluvčí CK Fischer Jan Bezděk uvedl, že obvolávají klienty podle data odletu, další termíny tak budou řešit podle vývoje situace na ostrově. „Prosíme tedy ty, kteří mají na Rhodos odletět až v průběhu následujícího týdne, aby v tuto chvíli neblokovali linky na našem call centru,“ sdělil Bezděk.

ČTĚTE TAKÉ: Nemáme pasy ani hotovost, jsme jen v plavkách. Češka popsala evakuaci z hořícího Rhodosu

V neděli v noci vypraví skupina, do které patří cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours, repatriační let, který bude mít kapacitu 189 míst a obstará ho dopravce Smartwings. Let je podle Bezděka určený pro klienty, kteří byli evakuovaní z jihu ostrova během pátečního večera. „Zohledníme samozřejmě i třeba zdravotní stav klientů, to jestli jde o rodinu s dětmi nebo seniory,“ dodal.

Repatriační let vypraví také Čedok. Podle mluvčí společnosti Kateřiny Pavlíkové poletí největší možné letadlo s kapacitou přes 200 osob, směrem do Řecka tímto letadlem poletí někteří zaměstnanci ministerstva zahraničí, které už dříve uvedlo, že tam vyšle dva konzulární úředníky. Tento let zajistí také dopravce Smartwings. Jeho mluvčí Vladimíra Dufková uvedla, že letadlo pro Čedok přiletí do Prahy v pondělí ve 2:20, letadlo s klienty Fischer a Exim Tours přiletí po páté hodině ráno.

Pavlíková řekla, že cestovní kancelář měla na ostrově asi 300 evakuovaných klientů, kteří jsou v náhradních hotelech nebo v evakuačních centrech. „Většina lidí však má rezervované pobyty v jiných částech ostrova, kde nejsou žádná omezení,“ vysvětlila.

Kvůli požárům na ostrově Rhodos musely být evakuovány tisíce turistů. Dotklo se to i stovek Čechů.  Ministerstvo zahraničí se po nedělním jednání se zástupci cestovních agentur usneslo, že vyšle do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat českým turistům. Na svém twitterovém účtu to sdělil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Pro Čechy na Rhodosu zatím není třeba poslat speciál, letiště tam funguje normálně, řekl Martin Smolek, vrchní ředitel právní a konzulární sekce ministerstva zahraničních věcí. Větší problém je s dopravou po samotném ostrově, chybějí taxíky a autobusy částí území neprojedou. Ministerstvo proto nyní řeší hlavně to, jak dostat turisty na letiště. Podle odhadů resortu je nyní na ostrově asi čtyři až pět tisíc českých turistů. Velké části se ale evakuace netýká, pobývají totiž v oblastech, které požáry neohrožují.

Mluvčí Letiště Praha Michal Procházka uvedl, že v noci přistály v Praze z Rhodosu dva lety, další přistál dopoledne. Všechna letadla byla společnosti Smartwings. Další let z Rhodosu přistane v Praze podle Procházky v noci. Dodal, že se zatím lety z řeckého ostrova neruší a nemění.

Český letecký dopravce Smartwings vypraví v neděli evakuační let z řeckého ostrova Rhodos do Bratislavy. Let si objednaly slovenské cestovní kanceláře, aby z místa dostaly své klienty. Letadlo odletí v 18:55 místního času z mezinárodního letiště Rhodos, sdělila mluvčí dopravce Vladimíra Dufková. Podle největší slovenské cestovní kanceláře Satur bude repatriační let přednostně určen pro rodiny s dětmi. Druhý let z Rhodu je naplánován zhruba dvě hodiny po půlnoci na pondělí. Letadlo přistane v Brně, odkud Satur klientům zajistí přepravu autobusem do Bratislavy.

Ministerstvo zahraničí zřídilo pohotovostní linku pro dotazy spojené s požáry na Rhodosu, funguje na čísle 222 264 240. Vyzvalo také všechny Čechy v Řecku, aby se registrovali v systému Drozd a na webu zveřejnilo čísla pohotovostních linek cestovních kanceláří. Turisté, kteří pobývají na Rhodosu, se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Athénách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769.

Dále turistům doporučuje, aby necestovali do oblastí, které jsou požáry postižené. „Aktuálně to jsou tyto: Kiotari, Gennadi, Pylonas, Laerma, Lardos, Lindos, Kalathos, Malona, Asklipeio, Peukous, Massari a Charaki. Upozorňujeme však, že vysoké nebezpečí požáru platí pro celý ostrov,“ uvedlo na webu.

Hasičský záchranný sbor ČR na Twitteru informoval, že posílá do Řecka dva styčné důstojníky pro případnou koordinaci další pomoci. „Jsme v kontaktu se slovenskými hasiči a velvyslancem ČR v Řecku a situaci sledujeme. Řecko zatím o žádné další zahraniční týmy na pomoc s hašením lesních požárů nepožádalo,“ napsali hasiči.

Živel, který se pokoušejí hasiči dostat pod kontrolu již několik dní, vyhnal lidi z domovů a hotelů na jihovýchodě ostrova, kde se po několika dnech plameny přiblížily turistickým letoviskům Kiotari a Lardos. Podle policie bylo 16 tisíc lidí evakuováno po souši a další tři tisíce po moři. Lidem byly k dispozici školy, sportovní haly, trajekty či hotely v bezpečnějších částech ostrova.

Šíření lesního požáru na ostrově Rhodos spustilo největší evakuační operaci, jaká kdy v Řecku probíhala, uvedli policisté. Média předtím popisovala chaotický vývoj v oblíbené letní destinaci, včetně omezeného přístupu k informacím i příletu dalších turistů. Řečtí hasiči se lidem omluvili a varovali, že situace by se mohla kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám zhoršit, napsala zpravodajská společnost BBC.

Tagy: