Nemáme pasy ani hotovost, všude byl popel a dým. Češka popsala evakuaci z hořícího Rhodosu

Hasiči bojují s požárem na řeckém ostrově Rhodos.

Okolo jedné hodiny odpoledne se za naším hotelem začal objevovat silnější a silnější dým, popsala pro CNN Prima NEWS situaci na ostrově Rhodos česká turistka Jana Šafářová. Se svou dcerou musely všechny své věci nechat na ubytování a pouze v plavkách se vydaly do bezpečnějšího hotelu. Šafářová s dcerou patří ke stovkám turistů na řeckém ostrově Rhodos, kteří se v sobotu odpoledne museli evakuovat kvůli velkému lesnímu požáru. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na řeckou televizi Skai TV. České ministerstvo zahraničí eviduje mezi evakuovanými větší množství Čechů.

„Že začíná hořet, jsme zaznamenaly už včera večer. Když jsem dnes (v sobotu, pozn. red.) ráno otevřela dveře na balkon, tak už tam byl všude popel. Potom někdy kolem jedné hodiny jsme byly na pláži a najednou se za naším hotelem začal objevovat silnější a silnější dým. Před druhou hodinou chtěla jít dcera na pokoj, ale už se tam nedostala,“ popsala pro CNN Prima NEWS Jana Šafářová, která musela být s dcerou evakuována.

ČTĚTE TAKÉ: Bouřky v Chorvatsku a Srbsku si vyžádaly dvě oběti. Zasažena jsou i turistická letoviska

Dle jejích slov museli všichni obyvatelé hotelu odejít na pláž. S dcerou zůstaly jen v plavkách, bez pasu nebo hotovosti. „Asi po dvou nebo třech kilometrech jsme došli do hotelu v zátoce, kde už se dalo dýchat. Do té doby létal všude popílek až nás z toho štípaly oči,“ uvedla Šafářová. Nejraději by se už vrátila domů, neboť s dcerou musely všechny své věci nechat na hotelu a nemají žádné oblečení.

Můžeme potvrdit, že rozsáhlé požáry se týkají i většího počtu českých turistů na ostrově Rhodos,“ řekla CNN Prima NEWS vedoucí oddělení komunikace ministerstva zahraničních věcí Mariana Wernerová.

„Kolegové ze zastupitelského úřadu v Athénách jsou v kontaktu s cestovními kancelářemi, které mají v místě požáru české občany,“ uvedla. V pohotovosti je podle ní i honorární konzulát přímo na ostrově, který přijímá z Athén informace o konkrétních případech. „Čeští turisté jsou v tuto chvíli evakuováni podle pokynů řeckých úřadů po moři,“ dodala.

Na záběrech zveřejněných řeckou televizí jsou vidět plameny v blízkosti penzionů a kolem hustý dým. Některé turisty odvezli i místní farmáři na nákladních autech. Podle hasičů je situace velmi vážná, protože v oblasti je silný vítr. Podle webu Greekreporter se požár šíří nekontrolovatelně. Na některých místech na Rhodosu byly rovněž přerušeny dodávky elektřiny, podle agentury AMNA z preventivních důvodů.

Sobotní evakuace na Rhodosu, kde hasiči s požáry bojují už pátý den v řadě, se uskutečnila na jihu ostrova v oblasti letoviska Kiotari. Turisté byli odvezeni dál na jih do letoviska Gennadi, kde dostali náhradní ubytování v hotelech. Už v pátek v noci dostali pokyn k evakuaci také obyvatelé vesničky Laerma, která leží v centrální části ostrova.

Boj s lesními požáry na Rhodosu ztěžuje hasičům silný vítr, k šíření ohně přispívá také vlna veder. Teploty se ve velké části Řecka pohybují už týden kolem 40 stupňů a podle meteorologů mají extrémní vedra trvat s mírným ochlazení v pondělí nejspíš ještě týden.

Tagy: