Čeští turisté mají problém dostat se na letiště na Rhodu. Desítky z nich přišly o doklady

Evakuace turistů z ostrova Rhodos.

Z Rhodu se vracejí první čeští turisté

Jak dostat turisty na letiště na severu ostrova Rhodos – to je hlavní problém, který aktuálně řeší ministerstvo zahraničí ohledně evakuace českých občanů. Na místě chybějí taxíky a autobusy částí území neprojedou, řekl Martin Smolek, vrchní ředitel právní a konzulární sekce ministerstva zahraničních věcí (MZV). Samotné letiště funguje normálně, takže podle Smolka není zatím potřeba posílat pro české turisty letecký speciál. Desítky z nich také přišly o své cestovní doklady. Řecká policie by jim měla vydat potvrzení o jejich ztrátě, se kterým budou moci odcestovat.

„Zatím speciál potřeba posílat není, to je až poslední možnost,“ řekl Smolek. Podle něj letiště na severu Rhodosu funguje normálně a letecká doprava není v místě omezená. Cestovní kanceláře, se kterými měli zástupci ministerstva v neděli videokonferenci, navíc budou mít v letadlech volná místa, protože část klientů musely přesměrovat do jiných letovisek.

ČTĚTE TAKÉ: Spali jsme na zemi, máme jen plavky, popsala Češka peklo na Rhodu. Požár se nekontrolovatelně šíří

„Není problém se samotnou dopravou zpátky do ČR, daleko větší problém je na místě,“ poznamenal Smiolek. Podle něj chybí taxíky a autobusy částí území neprojedou. „Teď spíše řešíme ve spojení s řeckými orgány, jak lidi případně i po moři dostat v pořádku na letiště,“ doplnil. S přepravou na místě by mohlo pomoci také Německo, které má na Rhodosu hodně turistů, MZV o tom s německými partnery jedná.

Konzulární úřad eviduje desítky případů českých turistů, kteří přišli o své cestovní doklady. Části se podařilo vydat náhradní, ale případů je více. Podle Smolka je proto domluvené s řeckou stranou, že místní policie bude turistům vystavovat potvrzení o ztrátě dokladů, se kterým pak budou moci odcestovat z Rhodosu do ČR.

Podle odhadů, které má ministerstvo k dispozici, je na ostrově čtyři až pět tisíc českých turistů. Velké části se ale evakuace netýká, nyní se sestavují seznamy těch, kteří jsou v oblastech zasažených požárem. Například cestovní kancelář Čedok má na ostrově asi 1 700 klientů, z toho 316 muselo být evakuováno, řekl Smolek. Část má náhradní ubytování, někteří evakuovaní jsou podle něj na stadionu, malá část přímo v řeckých domácnostech. Podle informací MZV se v souvislosti s požárem nikdo z českých turistů nezranil.

Cestovní kanceláře podle Smolka deklarovaly, že budou vozit turisty pouze do částí ostrova, které zasažené ani ohrožené požárem nejsou. Ministerstvo je s kancelářemi nepřetržitě ve spojení, řekl.

Turistům, kteří mají zaplacený zájezd a mají na ostrov v blízké době odletět, doporučuje ministerstvo, aby se zaregistrovali do databáze Drozd. Úřad se pak s nimi může v případě potíží lépe spojit.

Tagy: