Chaos nizozemské armády v Česku. U Jihlavy se srazilo pět aut konvoje, dva vojáci zranění

V Jihlavě se v sobotu dopoledne srazila auta konvoje nizozemské armády, která se přesouvá přes Českou republiku. Silnice 38 byla v místě nehody přes pět hodin neprůjezdná. Provoz byl obnovený zhruba ve 14:45. Havarovalo pět aut, policie kolizi řešila jako tři samostatné nehody. Uvedla to mluvčí policie Dana Čírtková.

Ta upřesnila, že se lehce zranili dva vojáci. Původně policie oznámila, že se nehoda obešla bez zranění. Konvoj po nehodě v přesunu směrem na Břeclav pokračoval, policie ho navedla na objízdnou trasu.

Nehoda se stala na dálničním přivaděči v 9:30 nedaleko tunelu ve směru na Havlíčkův Brod. Postupně se střetla dvě nákladní vozidla s přívěsem a tři osobní auta, řekla Čírtková. Vojáci podle ní vyjížděli z vojenského areálu v Rančířově.

Mluvčí generálního štábu české armády Magdalena Dvořáková sdělila, že konvoj nizozemské armády má do 100 kusů kolové techniky. Přijel v pátek z Německa. „Jedná se o standardní přesun aliančních jednotek přes Českou republiku v rámci smlouvy SOFA. Konvoj pokračuje dál směr Břeclav, včetně dvou vojáků, kteří byli po kontrole propuštěni z nemocnice,“ uvedla Dvořáková. Smlouva SOFA podle ní umožňuje přesun aliančních jednotek bez toho, aby Česká republika znala přesný účel přesunu.

Tagy: