Chaos v Brazílii. Příznivci Bolsonara vzali útokem parlament, zasahoval celý policejní aparát

V brazilském hlavním městě Brasília v neděli vtrhli do budov státních institucí příznivci bývalého prezidenta Jaira Bolsonara, kteří nesouhlasí s jeho nástupcem Luizem Ináciem Lulou da Silva. Dostali se do parlamentu, nejvyššího soudu a prezidentského paláce Planalto. Po několika hodinách bezpečnostní složky získaly nad budovami opět kontrolu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na brazilský zpravodajský kanál GloboNews. Prezident Lula útok odsoudil jako „barbarství“, útočníky označil za „fašisty a fanatiky“ a slíbil, že potrestán bude každý, kdo za nepokoji stojí. Bolsonaro už také odsoudil útok.

Na fotografiích a záběrech z brazilského hlavního města šířících se na sociálních sítích byly vidět davy lidí v areálu brazilského parlamentu v metropoli Brasília. Některé je zachycovaly na rampě vedoucí na střechu budovy, na dalších byli protestující, kteří pronikli do jednoho ze sálů. Snímky agentury AP z paláce Planalto, který je oficiálním prezidentovým pracovištěm, ukazují demonstranty, kterak listují v dokumentech na stole nebo se dostávají dovnitř budovy rozbitými okny. Prezident Lula da Silva se podle Reuters v době vpádu do budov státních institucí nenacházel v metropoli, ale ve státě Sao Paulo.

Náměstí tří mocí, kde se nachází jak budova parlamentu, tak nejvyššího soudu i prezidentský palác, zaplavily tisíce protestujících. Místní média jejich počet odhadla na 3 000. Předseda brazilského senátu Rodrigo Pacheco podle AP uvedl, že v pohotovost byl kvůli nepokojům uveden celý policejní aparát.

Soudě podle videí na sociálních sítích propukly mezi demonstranty a policií potyčky. Na jednom ze záznamů je vidět, jak se rozzuřený dav vrhá na policistu na koni, shazuje ho a bije tyčemi. Další zobrazuje demonstranty fyzicky napadající novináře. Mnozí demonstranti byli ve žlutém a zeleném oblečení, barvách brazilské vlajky, které zároveň symbolizují působení Bolsonara v prezidentském úřadu.

„Tento absurdní pokus o prosazení jejich vůle nemá šanci na úspěch,“ reagoval na twitteru ministr spravedlnosti Flávio Dino. Předsedkyně Lulovy Strany pracujících (PT) Gleisi Hoffmannová obvinila šéfa federálního okrsku Ibaneise Rochu ze zodpovědnosti za nepokoje. „Byl to ohlášený zločin proti demokracii, proti vůli voličů a za jiné zájmy,“ uvedla. Rocha nicméně uvedl, že s okamžitou platností propustil šéfa bezpečnosti v hlavním městě Andersona Torrese. „Vyslal jsem do ulic všechny bezpečnostní složky, aby zodpovědné zadržely a potrestaly,“ uvedl Rocha.

Útok odsoudil Biden i Macron

Útok odsoudil americký prezident Joe Biden, který jej označil za „nehorázný“, i ministr zahraničí Antony Blinken. Podporu Lulovi vyjádřil mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, který mu prostřednictvím twitteru vzkázal, že „není sám a má podporu Mexika, amerického kontinentu i světa“. Z Evropy nepokoje odsoudil například francouzský prezident Emmanuel Macron či předseda Evropské rady Charles Michel.

Bolsonarovi sympatizanti týden po skončení jeho funkčního období protestovali proti návratu levicově orientovaného Luly k moci už od konce října, kdy Lula ve volbách těsně porazil krajně pravicového prezidenta Bolsonara. Demonstranti blokovali silnice, zapalovali auta a shromažďovali se před armádními budovami, kde žádali ozbrojené síly o zapojení, popsala agentura AP. Úřadu se Lula ujal minulou neděli. Bolsonaro svou porážku výslovně neuznal a oproti zvyklostem se nezúčastnil inaugurace svého nástupce. Místo toho odletěl na Floridu.

Média dávají nedělní událost do souvislosti s útokem přívrženců bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu v centru Washingtonu z 6. ledna 2021. Ani oni se nechtěli smířit s volební porážkou svého favorita. Při vpádu do Kapitolu zemřelo pět lidí a zranění utrpělo nejméně 140 policistů. Za účast při násilnostech bylo obžalováno kolem 900 lidí, z toho 470 u soudu uznalo vinu.

Bolsonaro také odsoudil útok svých příznivců

I bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro odsoudil nedělní útok svých příznivců na budovy státních institucí v metropoli Brasília. Brazilský nejvyšší soud v souvislosti s vpádem demonstrantů rozhodl o dočasném odvolání guvernéra hlavního města Ibaneise Rochy, informovala dnes agentura Reuters.

„Poklidné demonstrace v mezích zákona jsou součástí demokracie. Avšak pustošení a vpád do veřejných budov se pravidlům vymykají,“ napsal Bolsonaro na Twitteru. Dodal také, že vždy bránil demokracii a svobodu a respektoval zákony a ústavu a odmítl obvinění svého nástupce a současného prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy, podle kterého svým chováním nepokoje podnítil.

Tagy:
útok demonstrace prezident Brazílie násilí Jair Bolsonaro parlament prezidentský palác Luiz Inácio Lula da Silva