Chaos v ruské mobilizaci. Předvolali i nezvěstného námořníka z potopeného křižníku Moskva

Křižník Moskva v akci

Ruská armáda při nedávno skončené mobilizaci poslala povolávací rozkaz námořníkovi, který sloužil na potopeném křižníku Moskva. Michail T. se na vojenský úřad nedostavil. Jeho matka po něm od dubna marně pátrá, napsal v úterý ruský web Fontanka.ru.

Michail T. narukoval k vojsku před necelým rokem poté, co se rozešel s přítelkyní a neměl peníze na to, aby nástup k povinné vojenské službě dále oddaloval, řekl serveru jeden z jeho přátel. Po převelení k námořnictvu sloužil jako kuchař na raketovém křižníku Moskva. O ruské invazi na Ukrajinu měl jen mlhavé zprávy. Naposledy o sobě dal vědět 8. dubna, kdy tehdejší vlajková loď Černomořské flotily vyplula ze Sevastopolu.

Loď se potopila 14. dubna následkem exploze. Kyjev tvrdí, že plavidlo zasáhly protilodní ukrajinské střely Neptun. Podle Ruska se Moskva potopila na rozbouřeném moři poté, co ji poškodil výbuch munice a požár. Přátelé se snažili kontaktovat přeživší členy posádky, podle nichž šel Michail T. před výbuchem do skladu pro jídlo „a pak ho už nikdo neviděl“. Armáda přiznala smrt 17 námořníků, mezi nimiž však Michail T. nefiguroval.

Matka serveru potvrdila, že rodina obdržela koncem října předvolání vydané vojenským úřadem v petrohradském Frunzenském okrese. „Za nedostavení se na určené místo a v určeném čase bez závažného důvodu můžete být pohnáni k odpovědnosti,“ uvádí se v dokumentu.

Mobilizaci podle ruských médií provázely zmatky, nedostatky a přehmaty, což nakonec připustily i úřady. Okresní vojenská správa serveru Fontanka.ru sdělila, že v rámci mobilizace musela během krátké doby rozeslat obrovské množství předvolání a že neměla vždy aktuální informace. „Bohužel docházelo k chybám,“ uvedl její mluvčí a dodal, že případ mobilizovaného námořníka prověřuje.

Pro matku Michaila T. předvolání znamená záblesk naděje, že její syn je stále naživu, uvedli přátelé. Podle nich jen naopak muž mrtvý. Předvolání si vysvětlují tak, že armádní byrokracie jednoduše neinformovala vojenskou správu, co se s křižníkem Moskva a jeho posádkou stalo. Povolávací rozkaz je ale přesto překvapivý s ohledem na to, že Michail T. měl být v době mobilizace stále armádním příslušníkem, uzavírá Fontanka.ru.

Tagy: