Jak vypadá Chauvinova cela? Bývalý policista je na samotce pro nejnebezpečnější vězně

Bývalého policistu Dereka Chauvina, který byl v úterý uznán vinným z vraždy George Floyda, převezli do věznice Oak Park Heights v Minnesotě. Nyní je držen na samotce, kde si počká na rozsudek.

Pětačtyřicetiletý Chauvin, který Floydovi klečel na krku déle než devět minut i přesto, že dotyčný nemohl dýchat, měl být kvůli své bezpečnosti umístěn na oddělenou jednotku. Ve cele pravděpodobně stráví osm týdnů, tedy dobu, dokud nedojde k vynesení rozsudku.

Podle The Mirror má jeho cela rozměry 7 × 10 stop (asi 2,1 × 3 metry). Vězeň spí na tenké matraci na betonové desce, v místnosti má k dispozici i toaletu.

V zařízené o rozloze 160 hektarů je každá cela vybavena kamerou, jejíž záznam průběžně sleduje personál. Stráž chodí na pravidelné obchůzky a vězně kontroluje každých 30 minut. Interakce s odsouzenými je ale minimální.

Chauvinovi hrozí až 75 let vězení

Věznice Oak Park Heights byla postavena v roce 1982. Kapacitu má 473 vězňů a je určena pro vysoce rizikové pachatele. Věznici v USA považují za jedno z nejbezpečnějších zařízení – nikomu se nepodařilo utéct a uvnitř došlo „pouze“ k jedné vraždě.

Šestačtyřicetiletý Floyd zemřel pod Chauvinovým kolenem v květnu loňského roku. Jeho smrt vyvolala celosvětové protesty proti policejní brutalitě a rasismu. Porotci nyní již bývalého policistu shledali vinným z vraždy druhého stupně, třetího stupně a zabití druhého stupně. Očekává se, že po třítýdenním procesu podá obviněný odvolání.

Za vraždu druhého stupně Chauvinovi hrozí až 40 let vězení, za vraždu třetího stupně až 25 let a za zabití druhého stupně až 10 let.

Tagy: