Natočila zásah proti Floydovi. Nebýt důkazu 17leté dívky, verdikt mohl dopadnout jinak

Nebýt její odvahy a pohotovosti, líčení by mohlo dopadnout jinak. Řeč je o Darnelle Frazierové z Minneapolisu, jež pořídila záznam ze zásahu policistů, kteří mají na svědomí život George Floyda. Kvůli jejím záběrům hrozí bývalému policistovi Dereku Chauvinovi až 75 let vězení.

Když pořídila důkazní materiály, bylo jí teprve 17 let. Po ulici v květnu loňského roku kráčela se svým devítiletým bratrancem.

Náhodou se stali svědky toho, jak George Floyda zadržel policista Derek Chauvin. Ten na něj zaklekl a Floyd pak na následky zranění zemřel.

Nyní byl Chauvin porotou prohlášen vinným z vraždy druhého stupně, vraždy třetího stupně a zabití druhého stupně. Následně byl vzat do vazby.

Když se verdikt dozvěděla Darnella Frazierová, rozplakala se. „Poslední hodinu mi srdce bilo tak rychle,“ uvedla v příspěvku na sociální síti s tím, že má tento smutný příběh alespoň správný konec.

„Dokázali jsme to! I když žádné obvinění nepřivede milovaného člověka zpět, bylo dosaženo spravedlnosti a jeho vrah za to zaplatí,“ napsala. Mladá dívka tak sehrála při zajišťování spravedlnosti pro George Floyda stěžejní roli. Na emotivní příspěvek reagovalo několik tisíc uživatelů.

Okamžitě po vynesení rozsudku začala část Američanů slavit. Advokát Ben Crump a rodina George Floyda vydali prohlášení po odsouzení Dereka Chauvina a prohlásili: „Dnešní verdikt jde daleko za hranice tohoto města a má významné důsledky pro tuto zemi i pro celý svět.“

Devítiminutové video vyvolalo globální vlnu protestů proti rasismu, které ještě více polarizovaly americkou politickou scénu. Závěr procesu s policistou Derekem Chauvinem proto mnozí Američané sledovali s obavami. Konečný verdikt nakonec přinesl mnohým z nich pocit zadostiučinění. Liší se ale názory na fungování amerického soudního systému i přínos masivních protestů, více se dočtete zde.

Tagy: