Kulometník z USA i Dán bojující v Sýrii. Co vzkazují dobrovolní vojáci nepřátelům?

Matyáš Zrno vyzpovídal dobrovolné vojáky.

Matyáš Zrno společně s dobrovolníky v Kyjevě

Ruská armáda obkličuje Kyjev a sílící útoky ohrožují evakuaci civilního obyvatelstva. Moskva do svého vojska navíc verbuje syrské žoldnéře, kteří mají zkušenosti s vedením boje ve městech. Posiluje ale i ukrajinská armáda. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského se do boje proti Rusům přihlásilo téměř dvacet tisíc zájemců.

Do Kyjeva přijíždějí dobrovolníci z celého světa, aby pomohli Ukrajině v boji proti Rusku. „Jsem ze Spojených států a jsem kulometník,“ řekl pro CNN Prima NEWS jeden z dobrovolníků, který přijel bojovat do Kyjeva. „Pocházím z Dánska a bojoval jsem v Sýrii,“ uvedl další voják s tím, že přijel na Ukrajinu, aby pomohl Ukrajincům bojovat proti ruským utlačovatelům.

Zkušenosti se syrskými vojáky má i dobrovolník z USA. „Rusko chce zapojit syrské bojovníky, jsem si jistý, že je dokážeme porazit,“ popsal. Na bojovníky ze Sýrie ale v Kyjevě nečekají podmínky, na které jsou zvyklí. „Je tu dost zima, měli by se raději vrátit domů,“ dodal dobrovolník z USA.

Oba muži, kteří do Kyjeva přijeli, chtějí bojovat a i pomáhat s výcvikem. „Dělám oboje, je to dobrá kombinace, jak těm lidem pomoct a jak se postavit teroristům, Rusům,“ popsal americký dobrovolník. „Chci pomáhat s výcvikem, jak nejlíp to půjde,“ dodal voják z Dánska.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek řekl, že souhlasí s tím, aby se do bojů proti ukrajinským ozbrojeným silám zapojili dobrovolníci ze zahraničí. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua se má na ruskou stranu přidat až 16 000 lidí. Mělo by jít hlavně o bojovníky ze Sýrie, které Kreml označuje za dobrovolníky. Množí se také náznaky o zapojení běloruské armády.

Tagy: