Útoky na jaderné elektrárny? Totální debilita, komentuje vojenský psycholog

Psycholog Daniel Štrobl

Útočení na jaderné elektrárny na Ukrajině ze strany ruské armády je mimo rámec veškerého válčení, ve vysílání CNN Prima NEWS se svým rozhořčením netajil vojenský psycholog Daniel Štrobl a nesahal daleko také pro vulgární výrazy. Případnou havárií jaderné elektrárny by totiž Rusové podle něj ohrožovali také své vlastní občany.

„Ze strany Ruska je to totální debilita, protože to nemůže myslet žádný velitel armády vážně. Přece i člověk uvažující selským rozumem vidí, že když vyhodím do vzduchu jadernou elektrárnu a uletí radiace, zafouká vítr, tak budou mít zamořený Rostov na Donu, zkrátka část ruského území,“ komentoval Štrobl rizika případné katastrofy, pokud by ruská armáda znovu útočila na jaderné elektrárny.

„Tak jestli tohle chtějí, jestli chtějí likvidovat své vlastní lidi, tak prosím. Připadá mi to mimo rámec veškerého válčení. Je možné, že to je jenom stupiditou nějakého poručíka, který se utrhl z velení. Nechce se mi věřit, že by ve vrchním velení armády byli takoví kreténi,“ pokračoval psycholog vulgárně.

Strach je přirozený

Štrobl však ve vysílání hovořil rovněž o tom, jak by se lidé měli vyrovnat se strachem kvůli válce. „Strach je emoce, kterou sice nemáme rádi, ale je přirozená. Důležité je, aby se strach nestal pohlcující energií, která nás zcela paralyzuje a nedovoluje nám vést normální běžný život a začíná ovlivňovat fyziologické procesy jako třeba spánek, takže budu opakovat to, co znělo již za covidové epidemie: Nastavit si nějaký režim, případně hranice toho, jak informace vstřebávat,“ radí psycholog.

„Musíme si vybírat informace, které jsou důležité a které traumatizující. Narážím na vybombardování porodnice v Mariupolu. Ta informace je příšerná, je důležité o ní vědět, ale například opakování se vystavování těchto záběrů už může vést k tomu, že je člověk sám traumatizovaný,“ dovysvětlil.

Tagy: