Stát se levně zbavuje majetku. K mání jsou kasárna, bunkr z války či zrezlá špachtle

Nemovitosti, auta, jízdní kola, ale i nářadí nebo umělecké předměty. To vše si lze koupit od státu prostřednictvím elektronických aukcí. Nabídku přebytečného státního majetku pravidelně na internetu aktualizuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. A někdy se mezi draženými předměty najdou skutečně zajímavé věci.

V termínu od 2. do 3. listopadu si zájemci budou moci pořídit budovu kasáren v centru Olomouce. Celých 16 dní pak budou mít na koupi 14 let starého vozu značky Škoda Fabia a ještě měsíc mohou přemýšlet o vydražení souboru použitého nářadí. 3. listopadu začne dražba objektu lehkého pohraničního opevnění v Krásné Studánce. Vyvolávací cena ŘOPíku je 121 100 korun.

„Zájem o prodej nepotřebného státního majetku pokračuje. Státní rozpočet díky on-line aukcím ÚZSVM letos získal už více než 1,5 miliardy korun,“ uvedla v pátek na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Pořídit si můžete i psa

Internetová nabídka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových je skutečně bohatá. V elektronické aukci prostřednictvím webu úřadu je v současné době možné vybírat z více než 640 položek od pozemků, budov, automobilů, jízdních kol přes výbavu pro sport až po domácí mazlíčky.

Kdo si che nějaký nepotřebný státní majetek koupit, musí se nejprve zaregistrovat na webu NabídkaMajetku.cz a svou registraci potvrdit odkazem zaslaným do jeho mailové schránky. Pak už mu prakticky nic nebrání, aby se probíhající aukce zúčastnil. Seznam dražených předmětů najde na téže webové adrese.

U každé položky je uveden termín, po který aukce běží. Lze se připojit i do dražby, která už začala. Potenciální kupec zde zároveň najde minimální částku příhozu a stručný popis draženého předmětu. Často bývají připojené i fotografie.

Když přihodíte těsně před koncem

Systém aukce je zároveň nastavený tak, aby nešlo zneužít blížící se konec aukce, kdy by někdo chtěl učinit finální příhoz jen pár vteřin před vypršením aukčního termínu, a získat tak věc do svého vlastnictví. Pokud totiž kdokoli přihodí v posledních dvou minutách aukce, ta se automaticky o další dvě minuty prodlužuje.

Jakmile v dražbě uspějete, během několika pracovních dnů očekávejte kontakt ze strany Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Jeho pracovníci se vám ozvou a budete s nimi řešit všechny formality, včetně sepsání a uzavření kupní smlouvy, a hlavně vyrovnání koupě předmětu.

Systém pro elektronický prodej státního majetku byl spuštěn 1. února 2018. Tehdy ještě pouze pro prodej movitého majetku, dražit přes internet nemovitosti je možné od 1. listopadu téhož roku.

Tagy:
aukce dražba Alena Schillerová ministerstvo financí majetek státu Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových