Češi politikům podle exkluzivního průzkumu nevěří. Vyčítají jim hon za majetkem a mocí

Vláda Andreje Babiše (ANO) na obědě u prezidenta Miloše Zemana

Politologický výzkum od STEM

Do politiky lidé vstupují kvůli získání moci, majetku a kvůli osobní ctižádosti, myslí si podle exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS většina Čechů. Nevěří, že by v politice působili lidé, kterým jde o zájmy občanů. Pouze necelá třetina veřejnosti navíc vidí na politické scéně stranu či osobnost, ve které má zastání. Častěji jsou to lidé nad 60 let.

Češi se na politickou scénu dívají skepticky. Nevěří tomu, že by v ní působili lidé, kterým jde o zájmy občanů, ukázal exkluzivní průzkum STEMu pro CNN Prima NEWS, ve kterém odpovídalo 1014 dospělých.

Lidé podle nich do politiky vstupují hlavně kvůli získání moci, majetku a kvůli osobní ctižádosti. Získání moci jako hlavní motivaci vstupu do politiky označilo 91 % respondentů. Podle 89 % dotazovaných láká lidi do politiky i možnost ovlivňovat veřejné záležitosti. A stejný podíl Čechů a Češek považuje za hlavní motiv vstupu do politiky také získání majetku.

Naopak jen 51 % české společnosti si myslí, že lidé jdou do politiky, aby pomáhali řešit problémy společnosti.

Pouze necelá třetina veřejnosti (29 %) pak podle průzkumu vidí na politické scéně stranu či osobnost, ve které má zastání a která hájí jejich zájmy. 36 % takovou osobnost nevidí a 35 % si není jisto.

Zastánce na politické scéně vnímají nejčastěji lidé nad 60 let (43 %). Nejskeptičtější jsou v tomto ohledu lidé ve středním věku. Mladí lidé si pak většinou nejsou jistí, zda mají na politické scéně zastání.

Pocit toho, že na politické scéně je někdo, kdo hájí zájmy lidí, klesá podle skupin s rostoucím vzděláním. Nejčastěji však mají na politické scéně zastání voliči ANO a Pirátů (shodně 47 %).

Tagy: