Majerová: Adopce bych homosexuálům nepovolila. Děláte z nich méněcené lidi, opáčil Kolaja

Marcel Kolaja a Zuzana Majerová Zahradníková

Divoká karta (610)

Ostrou diskusi přinesla Divoká karta na CNN Prima NEWS kvůli adopcím dětí homosexuálními páry. Negativní reakce svých politických oponentů vyvolala předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová Zahradníková svým vyjádřením, že by tyto adopce nepovolila. Podle europoslance a 1. místopředsedy Pirátů Marcela Kolaji těmito výroky chce rozdělit společnost. Za adopce dětí homosexuálními páry se postavila i poslankyně Jana Pastuchová (ANO).

Majerová Zahradníková ve vysílání uvedla, že proces adopce je obecně velmi komplikovaný i pro heterosexuální páry. Je proti tomu, aby mezi páry žádajícími o adopci byli začleněni i homosexuálové. „Já bych byla velice nerada, aby minoritní skupiny, což se už ostatně děje, získávaly v rámci těchto věcí přednost,“ uvedla šéfka Trikolory. Podle ní si navíc samy děti představují rodinu jako maminku a tatínka, nikoliv jako stejnopohlavní pár.

Na tato slova reagoval Kolaja. „Vy chcete mít společnost, která je rozdělená a která na určitou kategorii občanů pohlíží způsobem, že jsou méněcenní. A to chceme ukončit,“ prohlásil europoslanec Pirátů.

Majerové Zahradníkové se postavila i poslankyně ANO Pastuchová. Ta předsedkyni hnutí Trikolora vzkázala, že děti si podle jejích slov mnohdy ani heterosexuální pár coby rodiče nevyberou. „Můžu vám říct, že budu raději, když to dítě bude mít dva milující táty či mámy, místo aby bylo v kojeneckém ústavu,“ zdůraznila Pastuchová.

Předsedkyně Trikolory si ale trvala na svém. „To dítě se z jiného než heterosexuálního páru nenarodí. Nebuďme pokrytečtí,“ řekla Majerová Zahradníková ve vysílání CNN Prima NEWS.

Práva ano, manželství ne, má jasno Majerová

Tuzemská politická scéna kromě toho aktuálně řeší, zda by gayové a lesby měli být zrovnoprávněni i v otázce manželství. Zatím totiž v Česku mohou být vedeni pouze jako registrovaní partneři. I zde je šéfka Trikolory proti. Podle svých slov by homosexuálním párům bez problémů přiznala stejná práva, jako mají sezdané páry heterosexuální. Tedy například ohledně dědického práva či při zjišťování zdravotního stavu v nemocnicích, když je zde jeden z partnerů hospitalizován.

„Ale prosím, neříkejme tomu manželství, protože to není manželství,“ dodala Majerová Zahradníková s tím, že slovo manželství samo o sobě znamená svazek mezi mužem a ženou.

Pastuchová naopak uvedla, že jí nevadí, když se manželství dočkají i homosexuální páry. „Moji rodinu a mé manželství to nijak neohrožuje,“ uvedla v pořadu Divoká karta poslankyně ANO. Podobně hovořil i Kolaja. Já nevidím vůbec důvodu, proč bychom svazku mezi dvěma lidmi, kteří mají pohlaví takové či makové, měli říkat jiným způsobem,“ uvedl europoslanec.

Jak bude hlasovat Babiš?

Zákonodárkyně za ANO zároveň zmínila, že v rámci hnutí budou mít poslanci při hlasování ve Sněmovně volné hlasování, protože i uvnitř klubu panují rozdílné názory. Podle svých slov ani neví, jaký názor na manželství homosexuálů má předseda hnutí a expremiér Andrej Babiš. „To se musíte zeptat jeho,“ odpověděla na dotaz Pastuchová.

Tato slova jí Kolaja vyčetl. „Myslím, že u takových otázek by mělo být jasné, jak by měl předseda strany, která je zastoupená v Poslanecké sněmovně, hlasovat,“ řekl pirátský 1. místopředseda.

Tagy:
homosexuálové manželství Andrej Babiš gay adopce Česká pirátská strana homosexualita LGBT ANO 2011 Zuzana Majerová Zahradníková lesby Jana Pastuchová Poslanecká sněmovna ČR Trikolóra hnutí občanů