Politolog: Manželství pro všechny? TOP 09 není jednotná, bezradná Pekarová bojuje sama

Hostem pořadu K Věci na CNN Prima NEWS byl politolog Lukáš Jelínek.

K věci (608)

Z prezidenta Miloše Zemana se v civilizačních tématech stává stále větší konzervativec, prohlásil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Jelínek. Zeman by totiž vetoval zákon, který by umožnil uzavírat manželství lidem stejného pohlaví. Jelínek dodal, že si hlava státu vybírá témata, která dělí společnost. Politolog se pak kvůli zmíněnému zákonu pustil do šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové.

„Doby, kdy byl Zeman klasickým sociálně demokratickým politikem, jsou pryč. V kulturních nebo civilizačních tématech se z něj stává větší konzervativec. Manželství pro všechny je příklad tématu, na němž se bude chtít do konce svého mandátu vyřádit,“ prohlásil Jelínek.

Novelu občanského zákoníku, která by umožnila manželství stejnopohlavních párů, v úterý obdržela Sněmovna. Podepsalo ji po jednom poslanci z klubů STAN, TOP 09, Pirátů, ODS a ANO. „Chtěl bych oznámit, že pokud takový zákon opravdu dostanu na stůl, budu ho vetovat,“ uvedl Zeman. Stejnopohlavním párům podle něj náleží všechny výhody v rámci registrovaného partnerství. „Ale rodina je svazek muže a ženy. Tečka,“ doplnil.

Zeman může rozehrávat různé války mezi lidmi

Například podle předsedkyně Sněmovny a spolupředkladatelky příslušné novely Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) není Zemanův postoj k uzákonění manželství i pro homosexuály příliš významný. Jako důvod uvedla fakt, že legislativní proces trvá v Česku dlouho a Parlament nestihne novelu do konce Zemanova mandátu projednat.

S argumentem Pekarové souhlasil i Jelínek. Pokud tedy zákon nakonec projde Parlamentem, podpis by mohl čekat až na nového prezidenta, který bude zvolen nejspíše na konci ledna. Na Hrad usedne začátkem března, kdy Zeman končí své druhé volební období.

A jelikož hlavě státu nezbývá v úřadu už ani rok, hledá si podle politologa zástupná politická témata, ve kterých může získat body. „Manželství pro všechny dělí strany i voliče. Zeman se rád do těchto témat pouští. Pokud by musel vést debatu o zásadních ekonomických, sociálních či zahraničních věcech, často by se dostal do menšinové pozice. Tady může rozehrávat různé války,“ uvedl Jelínek.

Vládní strany, snad až na KDU-ČSL, odkud podpis nepřipojil nikdo, ale nejsou v postoji k manželství pro všechny jednotné. „Pekarová je bezradná, jak profilovat svou stranu v souboji s ostatními koaličními partnery. Preference TOP 09 jsou velmi slabé. I když názor ve straně není jednotný, Pekarová se rozhodla, že bude bojovat sama,“ zkritizoval Jelínek.

Podporu vyjádřili také šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan nebo předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Nejsilnější vládní strana ODS je ale rozpolcená a předseda a současný premiér Petr Fiala by podle politologa na současné legislativě nic neměnil.

Společností téma manželství pro všechny podle Jelínka příliš nerezonuje, ale to neznamená, že ho politici mohou hodit pod stůl. Otázky vdovských důchodů nebo výchova dětí jsou důležité. „Gayové nebo lesby nemohou sami adoptovat, musí k dítěti přijít přes jednoho z partnerů nebo jiným pokoutným způsobem. Norma by nijak neohrozila klasická manželství, tak proč se o ní nebavit,“ dodal expert.

„Politici se často budou vymlouvat, že musí řešit válku a ekonomickou krizi, ve skutečnosti by to tak mohlo být téma jen pro pár stranických odborníků,“ dodal Jelínek.

Tagy: