Chci se nakazit covidem a jsem ochoten zaplatit. Antivaxeři se snaží vyhnout očkování

Nemoc

Inzerát na covid

Zavedení přísných pravidel od pondělí dopadne tvrdě především na neočkované lidi, kteří neprodělali nemoc COVID-19. Zatímco řada lidí kvůli tomu směřuje do očkovacích center, najdou se i tací, kteří zásadně vakcínu odmítají, a chtějí se proto dobrovolně nechat nakazit koronavirem, aby získali potřebný covidový certifikát. Ten jim pak umožní vstup do restaurací či do kina.

Tito lidé nabízejí na sociálních sítích peníze právě za to, aby se mohli od některého nemocného covidem nakazit. Vyhledávají nemocné s lehkým průběhem v domnění, že budou mít sami ideálně bezpříznakový průběh nemoci.

Odborníci přitom varují, že pokud se člověk nakazí od někoho s lehkým průběhem, neznamená to automaticky, že nemůže mít naopak vážný průběh a případně skončit i na jednotce intenzivní péče. Pokud by byl zároveň někdo ochotný se o svou nemoc dobrovolně a za peníze podělit, hrozí mu dokonce až 12 let vězení, pokud by nakažením způsobil smrt nejméně dvěma lidem.

„Potřebujete si do Vánoc přivydělat? Jste prokazatelně nakažení covidem? Přišel bych k Vám na návštěvu, potřebuji mít pozitivní PCR test. Příjemné odpoledne s nakaženým člověkem a můj následný pozitivní PCR test je řešení, které rád finančně odměním,“ píše například uživatel Roman z Prahy v jedné z facebookových skupin, ve které lidé hledají práci.

Podobných finančně lákavých nabídek je na sociálních sítích celá řada. „Ráda bych si přijela vypít kafe k někomu, kdo je pozitivní. Po nakažení odměna,“ píše v obdobné skupině Iveta z Mělnicka. Uživatel Pavel zase nabízí tisíc korun poté, co mu nákazu potvrdí PCR test.

Nejedná se o plané neštovice

Lehce to připomíná situaci například s planými neštovicemi u dětí, kdy je obvyklé, že se nechávají preventivně nakazit u jejich nemocných vrstevníků. Člověk totiž získá imunitu na celý život a vyhne se nepříjemnému prodělání nemoci, které může nastat, pokud neštovice dostan v dospělém věku.

Snaha chytit covid však může být značně riziková. V dnešní době vidíme, že i poměrně mladý člověk může mít velmi vážný průběh, pokud má například z nějakého důvodu oslabený organismus. Po prodělání covidu mohou také lidé trpět řadou dlouhodobých následků, jako jsou problémy se spánkem, úzkosti, vypadávání vlasů, problémy s pamětí a mnohé další. Člověk, který chce získat bezinfekčnost, by měl tedy raději zvážit bezpečnější cestu vakcinace.

Tagy: