Chladnokrevně střelil barmanku do hlavy, ta už měsíce bojuje o život. Lidé poslali statisíce

Koncem května nebezpečný recidivista v Olomouci střelil barmanku do hlavy.

Rodině postřelené barmanky poslali lidé statisíce

Koncem května nebezpečný recidivista v Olomouci střelil do hlavy barmanku, která od té doby v nemocnici bojuje o život. Příběh dvojnásobné matky vyvolal vlnu solidarity – dárci poslali na účet rodiny už přes půl milionu korun.

Byl pátek 20. května krátce po deváté večer, když do herny na Masarykově třídě vstoupil starší muž. Po ženě za barem požadoval peníze a vytáhl na ni revolver s tím, že bude střílet. Barmance se stalo osudným, že útočníka podcenila.

„Považovala pachatele za staršího pána, který je možná malinko zmatený, ale z jehož strany jí vlastně nehrozí velké nebezpečí. Daný člověk ji ale naprosto chladnokrevně z několika desítek centimetrů střelil do hlavy,“ popsal kriminalista Jan Lisický. Žena už několik měsíců leží ve Vojenské nemocnici v Olomouci a její stav zůstává vážný.

Radnice vypsala sbírku

Mnohonásobně trestaný 73letý recidivista, který se už dřív jedné vraždy dopustil a prožil většinu života za mřížemi, vážně zranil matku dvou mladých žen. Starší z dcer s vlastní rodinou se okamžitě ujala té mladší, kterou stále vychovávala matka. A to i přesto, že má sama tři děti. Ve Štěpánově, odkud rodina pochází, vzbudilo neštěstí obrovskou vlnu solidarity a radnice vypsala sbírku.

„Člověk, který chladnokrevně střelí někoho do hlavy, tak je o něj postaráno. Je mu teplo, dostává jídlo... ale co rodina? Finanční zajištění je důležité. A lidé v dnešní těžké době s pomocí neváhali. Na účet přišlo přes 610 tisíc korun. Ty by měly mimo jiné pomoci mladší dceři se studiem,“ uvedl starosta Štěpánova Jiří Šindler.

Místní se shodují, že pomoc je důležitá. „Neštěstí skutečně chodí po lidech a my bychom si měli pomáhat, obzvlášť nyní,“ uvedli. Rodina je ze solidarity velmi mile překvapena. „Děkuju všem, kteří přispěli v této těžké době, kdy každý šetří korunu. Moc děkuji za maminku, za sestru, za nás, je to velká podpora a držte palce, ať se nějak zvládne,“ vzkázala starší dcera barmanky.

Vyšetřování případu stále neskončilo. Rodina se chce obrátit na ombudsmana a Ministerstvo spravedlnosti, aby prověřilo, jak je možné, že se takto nebezpečný muž po odpykání předchozího trestu vůbec dostal na svobodu.

Tagy: