Chlapec si chtěl zkusit graffiti. V doprovodu babičky sprejoval po pražských zdech

Chlapec sprejoval s babičkou.

Babička s vnukem sprejovali

Teprve jedenáctiletý chlapec si chtěl zkusit sprejerské umění, a tak se jeho babička rozhodla, že mu s tím pomůže. Společně koupili barvy a vyrazili do pražských ulic. Zřejmě si neuvědomovali, že jde o trestný čin.

Malého chlapce, který sprejuje na jedné z pražských ulic, zachytily pouliční kamery v Praze-Michli. Ještě předtím ho ale zpozoroval někdo úplně jiný. „Jeřábník na Praze 4 využil polední přestávku k pozorování okolí a během toho si všiml dvou osob, které sprejovaly na dotyčné ulici, a informoval o tom městskou policii,“ uvedla mluvčí pražské městské policie Jiřina Ernestová.

Chlapec se ke svému činu doznal, slova potvrdila i jeho babička. Řekla, že spreje koupili v nedalekém obchodě a poté hledali místo, které by bylo bylo možné posprejovat legálně. Jenže to se jim nepodařilo, a tak chlapec posprejoval zeď, která patří k supermarketu.

To mu ale nejspíš nestačilo, protože se rozhodl poničit ještě pět dalších míst. Výsledkem jeho sprejerské práce bylo několik žlutomodrých nápisů. „Chování jeho babičky vidím jako nerozumné a svým způsobem dětinské. Předpokládám, že dospělý člověk ví, že podobné počínání je trestné,“ řekl psycholog Karel Humhal.

Chlapec se podle strážců zákona pro graffiti rozhodl, protože o nich četl na internetu a chtěl si je vyzkoušet. Sám možná nevěděl, že tím porušuje zákon. „Role dospělých spočívá v tom, že mají tyhle věci uvést na pravou míru,“ doplnil psycholog.

„Bez ohledu na výši způsobené škody, jsou případy sprejerství podezřením z trestného činu,“ uvedla Ernestová. Sprejováním se už tedy zabývají policisté, řeší ho jako poškození cizí věci. Případ ale nejspíš odloží, a to proto, že sprejoval teprve jedenáctiletý chlapec.

Tagy: