Co bude s holčičkou nalezenou v kontejneru? Bojovat o ni chce její otec, dceru si přál

Jaká jména loni dávali Češi svým dětem?

Novorozeně v kontejneru

Novorozená holčička, která byla nalezena v pardubickém kontejneru, se aktuálně nachází v péči lékařů. Otázkou je, co s ní bude dál. Její matka totiž čelí obvinění z pokusu o vraždu nezletilce a soud ji v pondělí poslal do vazby. Její otec nyní policii sdělil, že o těhotenství své partnerky nevěděl. Holčičku si ale prý přál, a proto o ni zabojuje.

Pětatřicetiletá žena o svém těhotenství nikomu neřekla. „Při výslechu tvrdila, že o něm absolutně nevěděla, přičemž rodina partnera jí ohledně těhotenství opakovaně pokládala otázky,“ uvedl vedoucí odboru obecné kriminality Milan Šimek.

Mlčela i v noci z pátku na sobotu, když pocítila porodní bolesti. Nad ránem spontánně porodila, zabalila dítě do hadru a venku vyhodila do kontejneru. „O těhotenství nevěděl ani partner obviněné. Policii však sdělil, že by mu další dítě nevadilo. Holčičku si přál a bude se snažit bojovat, aby ji dostal do péče,“ konstatoval Šimek.

Žena přitom už zkušenosti s porodem i výchovou měla. Co ji přivedlo k rozhodnutí se dítěte odložením do kontejneru zbavit, je zatím nejasné. Podle informací CNN Prima NEWS nepocházela z nezajištěné rodiny a nikdy neměla problém se sociální péčí. Její partner má pracovat v IT oblasti.

Holčička měla dvojité narozeniny

Matka nalezené holčičky teď čelí obvinění z pokusu o vraždu nezletilce. Pardubický soud na ni v pondělí uvalil vazbu. „Bude podrobena znaleckému zkoumání, zejména z oboru psychiatrie a psychologie,“ informoval soudce Karel Gobernac.

Žena bude ve vazební věznici Brno-Bohunice. Hrozí jí 15 až 20 let za mřížemi, případně i trest výjimečný. „Důležitou roli budou hrát v daném případu posudky, nelze vyloučit do budoucna změnu právní kvalifikace,“ řekla policejní mluvčí Markéta Janovská.

Novorozená holčička zatím zůstává v péči lékařů. V době nálezu byla totiž silně podchlazená a lékaři bojovali o její život. „Kdyby ji kolem čtvrté ráno svědci nenašli, zbývalo holčičce podle vyjádření soudního znalce pár desítek minut života,“ řekl Šimek. „Holčička měla ten den dvojité narozeniny,“ dodal.

Tagy: