Boží patron internetu. Papež chce svatořečit prvního mileniála. Zázraky prý konal i po smrti

 Carlo Akutis

Do nebeské rodiny svatých se zapíše další jméno

Do nebeské rodiny svatých se nejspíš brzy zapíše další jméno. Carlo Acutis, italský mladík, který zemřel v roce 2006 v pouhých patnácti letech. Papež nyní chlapce, který měl zázračně uzdravit vážně zraněnou dívku po pádu z kola, doporučil dekretem ke svatořečení. A zázraků měl Carlo vykonat víc.

Boží influencer nebo svatý patron internetu. To jsou přezdívky Carla Acutise. Zasloužil si je za své nadání pro práci s počítačem a oddanost Bohu. Chlapec, který se s rodinou ve třech letech přestěhoval do Milána, obě své vášně propojil a na internetu šířil křesťanské myšlenky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Skandál ve Vatikánu. Při vstupu zadrželi faráře z Česka, měl v tašce pistoli a dva nože

Kromě toho pomáhal obětem šikany ve škole a rozvážel jídlo bezdomovcům. „Vyrůstal s dětmi své generace, takže byl obklopen počítači, videohrami, fotbalem a spolužáky. On ale věděl, jak i ty obyčejné věci transformovat na neobyčejné,“ řekla chlapcova matka Antonia Salzanoová katolické televizi EWTN.

Šokem pro rodinu bylo, když Carlovi v roce 2006 lékaři diagnostikovali leukémii. „Jsem předurčen zemřít,“ řekl tehdy Carlo. A skutečně zemřel ještě téhož roku ve věku 15 let.

Během svého života cestoval na poutní místa. Nejraději měl Assisi a chtěl tam být pochován. Se souhlasem papeže je tu skutečně pohřbený v prosklené rakvi ve značkových teniskách, džínách a sportovní bundě. „První zázraky vykonal už v den svého pohřbu. Přišlo tam mnoho lidí, kteří se k němu modlili, protože znali jeho dobrou pověst. Modlila se k němu i 45letá žena, která nemohla otěhotnět, a pak počala dítě,“ uvedla Carlova matka.

Carlovy zázraky se pojí právě s poutním místem v Assisi, informuje s odvoláním na Vatican News web církev.cz. V roce 2013 se měl z nebe přimluvit za uzdravení brazilského chlapce se vzácným onemocněním slinivky. V roce 2022 se zase u jeho hrobu modlila žena z Kostariky za uzdravení dcery, která měla po nehodě na kole nulovou šanci na přežití. Deset dní od pádu ji lékaři propustili z nemocnice, protože krvácení do mozku ustalo.

Tagy: