Pekařina jako umění: Kam vyrazit za 100 let prověřeným pečivem na Ostravsku?


Čerstvě upečený chléb s vláčným středem a křupavou kůrkou. Chleby, které jsou z žitného kvasu bez umělých přísad, jsou navíc i zdravé. Takové peče už více než 100 let pekárna v Doubravě na Karvinsku. Další, o dost mladší podnik, který ale i tak peče tradičním způsobem, se nachází v Ostravě.

Když budete mít to štěstí a dovolí vám nakouknout do doubravské pekárny, budete na tamní pekaře asi jen nevěřícně zírat. Vyválet tříkilový bochník není jen tak, když máte za den zvládnout tisícovku chlebů. A pak je všechny nasázet do pece.

ČTĚTE TAKÉ: Za vyhlášeným chlebem i rohlíky se sádlem jezdí lidé do Dobřan i Plzně

„Tady máme dvě díže kvasu a třetí je támhle, z toho se už míchá těsto. Přidá se sůl, voda a nic víc. To je náš kvas, který si držíme několik generací. Každý bochník musíme vzít minimálně šestkrát do ruky,“ vysvětlil svůj postup pekař Lukáš Plaček.

Chleby totiž nejprve do roštové pece, pak do parní. Tak, jak se to dělá v této pekárně už víc než 100 let. „V roce 1920 ji koupil můj děda Evžen Komendir a od té doby tady jsme,“ řekla pekařka Petra Komendirová.

Chléb pečou i z 300letého kvásku

„Tady je uhlí, dřevo, tady je topeniště, tady se přikládá a celá pec se nahřívá topeništěm. Máme tu i sklad mouky – máme žitnou i pšeničnou. Je tady asi 140 pytlů po padesáti kilogramech,“ dodal Plaček.

Stejnou filozofii, tedy péct chleba z kvasu a ne z droždí, bez chemických zlepšujících přísad, vyznávají v pekárně v Ostravě-Porubě. Patří k vyhlášeným, a to přestože funguje jen dva roky.

„Nabízíme hlavně pšenično-žitné chleby s kmínem. Ale máme i máslový toustový chléb, žitné chleby a potom třeba chléb s příchutí. Ten je taky kváskový a může být třeba s chorizem, ale nabízíme i jalapeño-škvarkový chléb nebo náš oblíbený bramborový chleba s majoránkou,“ uvedla pekařka Blanka Kašpárková.

Každý bochník tady nejprve dva dny zraje, peče se až třetí den. „Kvas používáme žitný, chlebový. Máme i tuhý pšeničný kvas, takzvané lievito madre. Máme ho přímo ze Sicílie a jeho stáří je okolo 300 let. Kdežto ten náš žitný kvásek, ten má pouze 15 let,“ dodala.

Pekárna nabízí i křehké francouzské pečivo. Obě pekárny, ať už tu, která má za sebou stoletou historii, nebo tu, která začala poměrně nedávno, spojuje jedno: pekařinu dělají opravdu poctivě. Znáte taky takovou pekárnu? Dejte nám vědět na zpravy@iprimacz..

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slizák, liška nálevkovitá či václavka. Podzimní houby překvapí výbornou chutí. Kde je najdete?