Prima pekařství: Za vyhlášeným chlebem i rohlíky se sádlem jezdí lidé do Dobřan i Plzně


Se seriálem Prima pekařství, který pro vás chystá redakce CNN Prima NEWS, se vydáváme na místa, kde se peče poctivě a s láskou. V Dobřanech už desítky let nepřetržitě živí vlastní kvas, ze kterého připravují vyhlášený chleba. V dalším pekařství zase dělají rohlíky, do kterých se přidává farmářské sádlo, a díky tomu vydrží vláčné několik dnů.

Voňavá výrobna, veselí zaměstnanci a prodejna, kde se dveře netrhnou. Pekárnu založil Daniel Fonhauser se svým otcem před 35 lety. Repertoár výrobků je široký: od dortů, přes sladké a slané pečivo. Nejvyhlášenější je jejich dobřanský pecen.

ČTĚTE TAKÉ: Nejvyšší čas objednat vánoční cukroví. Ceny letos vyletí nahoru, za co si nejvíc připlatíme?

V jiných pekárnách ho prý často dělají z polotovaru, ale v Dobřanech si živý kvas pěstují už od roku 1991. „V praxi to znamená, že se přidává žitná mouka a chleba v určitém poměru, musí se vymíchat a pak se zasype moukou a nechá se pracovat kultura kvasinek,“ vysvětlil Fonhauser.

Místní si chválí hlavně dobřanský chleba, pro který do pekárny někteří chodí i několik let. Pochvalují si také místní housky a v létě jsou jejich oblíbeným dezertem jahody se šlehačkou.

V Plzni redakce CNN Prima NEWS zamířila do výrobny, kterou před dvěma roky otevřela Iveta Churavá, provozní farmářských obchodů. Její řemeslná pekárna si rychle získala popularitu.

„Druhým nejprodávanějším produktem jsou koláčky. První jsou sádlové rohlíky – takové obyčejné sádlové rohlíky, kterých prodáváme asi čtyřnásobek, než když jsme je brali od jiných výrobců,“ popsala Churavá.

Rohlíky vydrží dobré i několik dní

Do rohlíků ve výrobně přidávají sádlo od farmářů, díky tomu jsou dobré i po několika dnech. Také koláčky vyrábí z produktů od regionálních výrobců. Zákazníci si pochvalují domácí výrobu i to, že v pečivu není cítit žádná chemie.

Pokud i vy víte o tradičním pekařství, pošlete nám své tipy na zpravy@iprima.cz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi ochutnávali vzorky potravin z domácích a německých obchodů. Rozdíl v kvalitě byl závratný