Chloubu Expa 58 zničil šlendrián. Bruselský pavilon lehl popelem před 30 lety

Na dnešním Výstavišti v pražských Holešovicích byste z Bruselského pavilonu nalezli už jenom základy. Chlouba výstavy Expo 58 totiž kvůli nedbalosti před 30 lety shořela. Bruselský pavilon nebyl jedinou budovou, kterou po roce 1989 na Výstavišti poničil požár.

Bruselský pavilon byl dílem architektů Františka Cubra, Josefa Hrubého a Zdeňka Pokorného. V roce 1958 hostil na slavném Expu 58 v Bruselu československou výstavu. Budova, podobně jako celá československá expozice v Bruselu, byla v době svého vzniku důkazem, že ani během let za železnou oponou neztratila zdejší kultura a průmysl kontakt se světem. Pavilon navenek zaujal přísně geometrickým rozvržením, uvnitř však architektura ustupovala do pozadí, aby dala vyniknout pečlivě připravené expozici.

„Pavilon získal na výstavě zlatou medaili, a proto byl uchován a přemístěn na Výstaviště, do tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka,“ uvádí Výstaviště na svých stránkách.

Od roku 1960 sloužil zejména pro řadu krátkodobých výstav. Během Všeobecné československé výstavy v roce 1991 byl v jeho prostorách například vystaven měsíční kámen.

Za požár mohla nedbalost

Příčinou požáru 25. října 1991 byla nedbalost při používání elektrického spotřebiče. Odhady škod se různily – od 40 do 84 milionů korun. Po požáru muselo být nakonec torzo budovy stojící u severního okraje Výstaviště strženo.

Bruselský pavilon přitom nebyl jedinou budovou, kterou po roce 1989 na Výstavišti poničil požár. Plameny v roce 2002 zachvátily i Dětský pavilon, který sloužil jako sklad, a v roce 2005 shořelo Divadlo Globe. Dřevěnou repliku alžbětinského divadla postavenou v roce 1999 oheň zcela zničil. Největší škody pak v říjnu 2008 napáchal požár secesního Průmyslového paláce, dominanty celého areálu.

Tagy:
požár budova výstava architektura Brusel Holešovice Výstaviště Holešovice požár Praha Julius Fučík Expo Bruselský pavilon Zdeněk Pokorný Světová výstava pavilon Železná opona Expo 58 František Cubr Josef Hrubý