Picasso se narodil před 140 lety. Proč byl podezřelý z krádeže Mony Lisy?

Jeden z nejznámějších malířů a sochařů světa, který je považován za spoluzakladatele kubismu. Pablo Picasso se narodil přesně před 140 lety. CNN Prima NEWS pro vás v článku připravila některé ze zajímavostí, které jste o tomto španělském umělci možná netušili.

Porodní bába si myslela, že je mrtvý

Picasso byl tak slabé dítě, že když se narodil, porodní bába si myslela, že je mrtvý. Proto ho nechala na stole, aby se věnovala jeho matce. „Zachránil“ ho až jeho strýc, lékař jménem Don Salvador.

Picassovo jméno o 23 slovech

Picasso byl pokřtěn jako Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso. Jméno dostal po různých světcích a příbuzných. Příjmení Picasso je ve skutečnosti po jeho matce Marii Picasso y Lopezové. Jeho otec se jmenoval José Ruiz Blasco.

První slovo

Jako by měl malý Picasso od útlého dětství jasno, že bude umělec. Jeho první slovo znělo „piz“, zkratka „lápiz“, což je španělské označení pro „tužku“. Jeho otec Ruiz, umělec a profesor umění, mu poskytoval formální výtvarné vzdělání od sedmi let. Když bylo synovi 13 let, Ruiz slíbil, že s malováním skončí, protože měl pocit, že ho Pablo překonal.

Pablova první díla

Už v devíti letech Picasso dokončil svůj první obraz Le picador – muže jedoucího na koni při býčím zápase. Jeho prvním velkým obrazem, „akademickým“ dílem, je První přijímání, na němž je portrét otce, matky a mladší sestry klečících před oltářem. Picassovi bylo 15 let, když obraz dokončil.

Hrozný student

Není pochyb o tom, že Picasso byl geniální – umělecky byl o mnoho let napřed před svými spolužáky, kteří byli všichni o pět až šest let starší než on. Ale Picasso neměl rád, když mu někdo říkal, co má dělat. „Za to, že jsem byl špatný žák, jsem byl vykázán do „calaboose“ – holé cely s obílenými stěnami a lavicí na sezení. Líbilo se mi tam, protože jsem si s sebou vzal skicák a neustále jsem kreslil. Mohl jsem tam zůstat věčně a kreslit, aniž bych se zastavil,“ vzpomínal Picasso.

První zaměstnání

Picasso podepsal svou první smlouvu v Paříži s obchodníkem s uměním Perem Menachem, který se zavázal platit mu 150 franků měsíčně (dnes asi 15 tisíc korun).

Ukradl Picasso Monu Lisu?

Když byl v roce 1911 z pařížského Louvru ukraden slavný obraz Mona Lisa od Leonarda da Vinciho, policie zadržela Picassova přítele, básníka Guillauma Apollinaira. Ten označil Picassa za podezřelého, a tak ho policie předvedla k výslechu. Oba byli později propuštěni.

Kubismus

V roce 1909 Picasso a francouzský umělec Georges Braque spoluzaložili umělecké hnutí známé jako kubismus. Směr ale poprvé nazval francouzský umělecký kritik Louis Vauxcelles výrokem „bizarre cubiques“, když si všiml, že Picassovy a Braquovy obrazy jsou „plné malých krychlí“.

Plodný umělec

Za celý svůj život Picasso vytvořil asi 147 800 děl. Za 78 let své kariéry vytvořil úctyhodných 13 500 obrazů, 100 tisíc grafik a rytin, 300 soch a keramiky a 34 tisíc ilustrací.

Pruhovaná košile

Picassova ikonická pruhovaná košile se už v roce 1858 stala oficiální uniformou francouzských námořníků v Bretani. Picasso byl také vůdčí osobností v oblasti módy a jeho bretaňskou pruhovanou košili navrhla Coco Chanel. Jednadvacet vodorovných pruhů představuje každé Napoleonovo vítězství.

Výstava v muzeu

Picasso byl prvním umělcem, kterému se dostalo zvláštní čestné výstavy ve Velké galerii muzea Louvre v Paříži u příležitosti oslavy jeho 90 let.

Básník a dramatik

Po skončení prvního manželství v roce 1935 se Picasso věnoval poezii a později napsal dvě surrealistické hry. V letech 1935 až 1959 napsal přes 300 básní, které byly většinou bez názvu, s výjimkou občasného uvedení data a místa, kde byly vytvořeny.

Kde je Picasso pohřben?

Picasso byl pohřben v areálu zámku, který koupil z rozmaru v roce 1958 ve vesnici Vauvenargues na jihu Francie. Malé skupiny návštěvníků si nyní mohou prohlédnout místo jeho posledního odpočinku. Picasso zemřel 8. dubna 1973 ve věku 91 let. Vyvýšená mohyla je zakončena jeho sochou Femme au vase z roku 1933. Říká se, že Picasso koupil usedlost poté, co zjistil, že leží na svazích hory Mont Sainte-Victoire, kterou více než třicetkrát namaloval impresionista Paul Cézanne. „Právě jsem si koupil Cézannovy hory,“ řekl tehdy svému agentovi.

Tagy: