Choval jsem se jako hlupák. Zbláznil jsem se ze slávy, pak přišla facka, říká Duchoslav

Jan Antonín Duchoslav

POVÍDEJ (11)

Role Vikyho Cabadaje ve filmu Sněženky a machři vystřelila herce Jana Antonína Duchoslava až ke hvězdám. Sláva a popularita, která se dostavila, mu ale pěkně zamotala hlavu. „Měl jsem pocit, že jsem někdo. Choval jsem se jako hlupák. Na střet s publikem a slávou jsem nebyl připraven,“ uvedl Duchoslav v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS.

K roli Vikyho Cabadaje se dostal úplnou náhodou. Na Gymnázium Nad Štolou, které tehdy 18letý Duchoslav navštěvoval, tenkrát přišel první režisér Jiří Ostrý, aby si vybral zajímavé obličeje do připravovaného snímku Sněženky a machři. Duchoslava si zprvu ani nevšiml. „Pak jsem přišel, hodil patkou a řekl: ‚Jmenuju se Jan Antonín Duchoslav a už 12 let závodně lyžuju‘,“ zavzpomínal herec. „Hledali někoho, kdo bude mít drzý ksicht a navíc hrálo důležitou roli, že jsem uměl lyžovat,“ vysvětlil.

Spolu s rolí přišla také velká popularita. Snímek měl premiéru před více než 35 lety, přesto mu mnozí dodnes neřeknou jinak než Viky Cabadaj. „Vůbec jsem nevěděl, jak to mám uchopit. Měl jsem pocit, že jsem někdo a že něco znamenám. A tak jsem se i choval. Role, která přišla ve třeťáku, rozhodla o mém životě. Užíval jsem si svou chvilku slávy a trochu se z toho zbláznil. Naštěstí se mnou zůstalo pár přátel, kteří to vydrželi,“ uvedl Duchoslav.

Po čase prý pochopil, že pár filmových rolí ještě nic neznamená. „Ve Vikym jsem ještě chvíli vydržel a pak to přišlo. Byla to docela velká facka. V jednom okamžiku jsem si řekl, že tudy cesta nevede,“ doplnil herec. Vzhledem k tomu, že se v té době škole zrovna dvakrát nevěnoval, nebyl připuštěn k maturitě. Opustil gymnázium a nakonec musel narukovat na vojnu.

Skandál kvůli šikaně

„Úplně se mi převrátil život,“ přiznal. Vypracoval se na velitele družstva, ale po obrovském skandálu se šikanou byl odsouzen k 10 měsícům nepodmíněně. Nakonec byl propuštěn již po 19 dnech. „Byl tam vybudovaný systém, který armáda zevnitř podporovala, protože jim vyhovoval. Navenek se však tvářila, že s ním bojuje,“ vysvětlil.

„V mém případě nešlo o teror. Zneužíval jsem lidi třeba k tomu, aby mi přinesli jídlo, boty jsem si však čistil sám. Z podřízených jsem si udělal takové pucfleky,“ přiznal Duchoslav. „Prováděl jsem věci, které byly účelové, abych dosáhl svého klidu, zvládl práci a úkoly, které mi byly kladeny tím samým systémem zvrchu. Šlo o účelovou šikanu, nedá se mluvit o tom, že by tomu tak nebylo,“ řekl s tím, že se za své jednání již mnohokrát omlouval. Hrdý na něj rozhodně není. „Doufám, že jsem se nikdy nedopustil něčeho, co by někdo mohl vnímat jako ponížení,“ dodal.

Duchoslav si zahrál například ve filmech Už mu to začalo a Sladké starosti, proslavila ho také role Mikiho Kadlece v seriálu Třetí patro. Velká role jako ve Sněženkách už ale nepřišla. „Dneska mě to už nepálí, věnuji se něčemu jinému a herectví je pro mě radost. Jednu velkou roli jsem měl, a to bylo pokračování Sněženek. Ten film je však strašně špatný a po letech mě mrzí, že jsem se nechal přemluvit, abych tu smlouvu podepsal,“ uzavřel Duchoslav.

Tagy: