Syn zakladatele Hamásu se opřel do teroristů: Chtějí vymazat Izrael a Palestincům činí peklo

Mosab Hasan Júsuf zvaný Zelený princ – syn spoluzakladatele Hamásu Hasana Júsufa – se v rozhovoru s britským moderátorem Piersem Morganem postavil na stranu Izraele. Prohlásil, že Hamás chce židovskou zemi zničit a jeho útok způsobil peklo pro palestinský lid.

Mosab Hasan Júsuf patří mezi nejzajímavější figury táhlého sporu mezi Izraelem a Hamásem. Vyrůstal jako syn zakladatele teroristického hnutí a jako takový byl učený k nenávisti k židovskému státu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Laserová superzbraň, o které kolují mýty. Co vše dokáže obávaný izraelský Iron Beam?

Izraelská rozvědka ale Mosaba zadržela a posléze se stal jedním z nejdůvěryhodnějších izraelských špehů v Palestině. Změnil přesvědčení i víru. Konvertoval ke křesťanství a v současnosti žije ve Spojených státech.

K současnému konfliktu v Izraeli se teď vyjádřil v rozhovoru s britským moderátorem Piersem Morganem. Ten před ním vyzpovídal propalestinsky naladěné celebrity z Egypta, Turecka i Velké Británie.

Mosab v rozhovoru naprosto odsoudil přístup Hamásu. „Od svého vzniku má Hamás v mysli jediný cíl, a tím je vymazání státu Izrael. Není to žádné tajemství, že ho chtějí zničit. Nemohou přijmout Izrael ani jeho právo na existenci,“ řekl syn zakladatele teroristické organizace.

Jednalo se o první veřejné vyjádření Mosaba od útoku Hamásu na Izrael 7. října. Upozornil na něj list Jerusalem Post. Palestinského proizraelského aktivistu prý překvapil rozsah útoku, brutalita Hamásu nikoliv.

Tím, že Hamás zaútočil na Izrael, otevřel podle Mosaba vědomě „brány pekla pro palestinský lid“. Hamás podle něj neváhá obětovat palestinské děti a civilisty. Naopak může oběti využívat k mezinárodnímu poštvání zemí proti Izraeli.

„Jako bývalý člen Hamásu, jako syn jednoho ze zakladatelů Hamásu, vám chci vzkázat: Už toho bylo dost. Pokud je nezastavíme teď, příští válka bude ještě smrtonosnější,“ řekl Mosab.

Zkritizoval také propalestinské nálady, které se šíří nejen v muslimském světě, ale i na Západě.

„Už bylo dost krveprolití a dost vměšování lidí, kteří se o to skutečně nezajímají. Jsou to bojovníci jen za klávesnicemi. Oblehli světové metropole se sloganem ‚Svobodná Palestina!‘. Ani ksak*u nevědí, co je to Palestina. Já jsem Palestinec. Nechci palestinský stát. Palestinské děti potřebují vzdělání, ochranu a život. Nepotřebují další zkorumpovaný arabský režim,“ uzavřel Mosab.

Tagy:
válka Izrael kritika Palestina Hamás Mosab Hasan Júsuf